Logo deschakelalbrandswaard.nl
Waar ken ik jou van?

Erwin de Jongh (74)

Waar kennen we jou van?
Geboren en getogen in Rhoon. Ik woonde als kind aan de Rijsdijk en ging naar de School met de Bijbel. Op mijn dertiende ongeveer heb ik samen met vrienden DVO opgezet. We organiseerden leuke middagen en avonden voor de jeugd. Later organiseerden we leuke avonden in 't Centrum met de ontspanningsvereniging Keerwines. Er kwamen bekende artiesten zoals Rob de Nijs, we organiseerden talentenjachten en speelden in een revue.
Mensen kennen mij misschien ook van de jaren dat ik fractievoorzitter en later wethouder was van het CDA. Van de 25 jaar dat ik Sinterklaas was en de 25 jaar dat ik actief bij RTV Albrandswaard ben als sportverslaggever bij het programma Albrandswaard Sport op zaterdag van 14 tot 17 uur. En dan ben ik ook nog voorzitter van stichting Rolf.
Ik doe nu ruim veertig jaar kerkenwerk en ben regelmatig voorganger. Drie jaar deed ik pasteriaalwerk voor de Maranthakerk. Dit laatste is het mooiste dat ik ooit heb gedaan.

Hoe is jouw gezinssituatie?
Ik ben bijna 45 jaar getrouwd met Elly. We hebben twee kinderen. Mijn zoon is 43 en dochter 40 jaar. En een schoondochter van 38 jaar. Inmiddels hebben we ook twee kleinkinderen. Ze zijn 5 en 3,5 jaar.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

We gingen op vakantie naar familie in Zwolle met de trein. Mijn oom werkte als vertegenwoordiger en ik mocht mee in de auto. Dat was heel speciaal, want een auto hadden wij thuis niet.

Waar word je gelukkig van?
Van de 'gewone' kleine dingen. Mijn gezin, de kleinkinderen. Als het goed met ze gaat en de vakanties die we iedere jaar met het gezin vieren.

Waar ben je verdrietig om geweest?
Mijn moeder werd 95 jaar. Haar verliezen heeft me erg aangegrepen. Ook kan ik me als de dag van gisteren de watersnoodramp herinneren. Ik was zeven jaar…mijn moeder maakte me wakker en riep: 'het water komt'. Ik zag het water vanaf de Essendijk aankomen. Dat was heel beangstigend. Het was ook de eerste keer dat ik met de dood te maken kreeg. De vader en de twee broertjes van mijn klasgenootje waren verdronken. Heel heftig. Ik ben nog lang bang geweest als het begon te stormen.

Welke toekomstdromen heb je nog?
Ik zou het niet weten. Ik ben heel tevreden met wat ik allemaal heb meegemaakt en gezien. Ik ben juist aan het afbouwen om wat minder te gaan doen. Natuurlijk hoop ik mijn kleinkinderen te zien opgroeien.

Hoe zouden je vrienden jou omschrijven?
Als een doener, op zijn tijd wat eigenwijs en ik denk als iemand die graag wat betekent voor andere mensen.

Hoe sta je 's morgens op?
Ik ben geen ochtendmens. Meestal sta ik rond half negen op. Mijn motor komt langzaam op gang. Ik begin met het sportnieuws op teletekst, ontbijten en dan kijken wat de dag brengt.

Welke verleiding kan je niet weerstaan?
Ik houd enorm van eten. Als ik een afspraak heb, probeer ik die ook altijd tijdens de lunch te zetten. Samen eten verbindt. Mijn dochter is heel goed in het maken van andijviestamppot met spekkies. Daar eet ik mijn vingers bij op. Daarnaast ben ik gek op auto's. Ik rijd BMW.

Wat zijn je angsten?
Angst hoor niet bij mij.

Wat vind je stom?
De korte lontjes van de mensen. Zou dat komen omdat we met teveel te dicht op elkaar leven? Mensen denken dat ze niemand nodig hebben en daardoor zijn er veel arm in contacten geworden. Er is weinig begrip voor anderen. Vroeger waren we veel socialer. Omdat er weinig was, deelden we meer en vaker. En hielpen we elkaar.

Wat heb je geleerd van je moeder?
Om andere mensen te helpen.

Waar kijk je naar op televisie?
Sport. Op dit moment volg ik de dames met volleybal. Ook kijk ik graag naar Nederland Zingt en op Netflix volg ik nu de Zweedse serie The Restaurant.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?
Tja, ik zou zeggen: focus je op de dingen die je nog wel kan, in plaats van wat je niet meer kan. Natuurlijk is het allemaal wat minder geworden de afgelopen tijd. Maar ik ben een positief persoon en probeer me aan te passen aan de omstandigheden.

Wie heb je voor het laatst gebeld?
Mijn zoon. Hij is mijn kameraad. We zijn twee handen op een buik.

Wat is je favoriete quote?
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

Meer berichten