Logo deschakelalbrandswaard.nl
VIDEO

Julianaschool doet mee met School op SEEF

ALBRANDSWAARD - ,,Wij denken dat praktische verkeerslessen beter aansluiten bij de belevingswereld van kinderen dan regels leren uit een schriftje." Om die reden heeft de Julianaschool – in navolging van Obs De Overkant - zich dit jaar aangesloten bij het verkeersprogramma School op SEEF. Leo Stok, leerkracht en betrokken bij het thema verkeer op de Julianaschool, vertelt er graag over.

Stok is van mening dat het programma veel goede ideeën bevat.

School op SEEF is een verkeersprogramma in Zuid-Holland voor verkeersveiligheid en verkeerseducatie aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Kinderen worden met School op SEEF in een veilige omgeving begeleid in hun ontwikkeling tot goede weggebruikers.
Maar er wordt meer gedaan dan theorie- en praktijklessen geven aan de kinderen. Ook de fysieke schoolomgeving, de routes van en naar school, communicatie met ouders en handhaving worden onder de loep genomen. Leo: ,,Op deze manier neem je alles mee. Dat maakt het plaatje compleet. Ik denk dat het ons als school veel voordelen kan opleveren."

De (verkeers)leerkracht is erg tevreden met het programma. Maar het was niet gemakkelijk om het in te plannen. ,,Er moet zoveel op de scholen naast het reguliere lesprogramma. Denk bijvoorbeeld aan Sinterklaas, Kerstmis, Pasen of de Kinderboekenweek."  Daarom is besloten om drie periodes aan te wijzen waarin School op SEEF centraal staat: medio januari, medio juni en medio oktober.

Leren
De lessen worden afgestemd op de leeftijd en het niveau van de kinderen. Zo krijgen de kleuters bijvoorbeeld les in oversteken; leerlingen van groep 5 leren de voorrangsregels en hun hand uitsteken. ,,Zo train je ook meteen de behendigheid in fietsen", meent Leo.

Al zit het met dat fietsen best wel goed bij de meeste leerlingen van de Julianaschool. ,,Er komen best veel kinderen op de fiets naar school. En als we een activiteit doen met de bovenbouw, gaan we meestal met de fiets. Bijvoorbeeld heen en terug naar de gymzaal. En ook als we op kamp gaan, is dat op de fiets. Naar Capelle aan den IJssel gaan we dan. Dat is wel een end, ja. Maar altijd leuk."

Meer weten over het verkeersprogramma? Ga dan naar www.schoolopseef.nl.
Deze video is gemaakt door Roelse Media Albrandswaard in opdracht van gemeente Albrandswaard.

Meer berichten