Logo deschakelalbrandswaard.nl

Vredeslicht bij scouting Albrandswaard

Scouting Albrandswaard neemt reeds jaren enthousiast deel aan het verspreiden van Het Vredeslicht. Op zondag 15 December arriveert het Vredeslicht in Nederland waarna het direct wordt verspreidt over de twaalf provinciën. Voor Zuid-Holland is het terrein van Scouting Albrandswaard het centrale punt. Hier kunnen geïnteresseerden tussen 16 en 17 uur hun eigen Vredeslicht komen ontsteken aan de originele vlam. Scouting Albrandswaard is gehuisvest aan Zwaardijk 1 in Poortugaal.

Wat is het Vredeslicht
Het Vredeslicht wordt jaarlijks door een Vredeskind in Bethlehem ontstoken. Vanuit Bethlehem gaat dit ene vlammetje per vliegtuig naar Oostenrijk, van waaruit het licht binnen enkele dagen door scouts over de hele wereld wordt verspreid. Samen vormen zij een keten van licht, als teken van vrede en vriendschap. Zo ontstaat vlak voor kerstmis een oceaan van licht waar miljoenen mensen mee in aanraking komen.  Het Vredeslicht is geen magisch symbool dat vrede tovert; het is een teken van hoop dat ons herinnert aan onze plicht ons voor de vrede in te zetten. Voor even vormen die vlammetjes samen een baken, een baken van bezinning.

Wat klein begon is vandaag de dag uitgegroeid tot een grote internationale actie die door Scoutinggroepen over de hele wereld wordt ondersteund. Jaarlijks komen ca. 5.000 Scouts vanuit 25 Europese landen, de Verenigde Staten en Japan naar Wenen om het licht persoonlijk in ontvangst te nemen, om het vervolgens aan andere groepen door te kunnen geven. Ook vanuit Nederland is een delegatie aanwezig en een vrijwilliger van Scouting Albrandswaard is onderdeel van deze delegatie!

De geschiedenis van Het Vredeslicht
Rond kerst zijn veel mensen bezig met goede wensen en worden er veel acties georganiseerd voor diverse goede doelen, zo werd er in 1986 in Oostenrijk in deze periode een actie voor gehandicapte kinderen georganiseerd.

Deze actie 'Licht ins Dunkel' van de Oostenrijkse omroep ORF was de aanleiding voor de actie 'Vredeslicht'. De directeur van de ORF, Dhr. Obermayer, vertrok samen met 14-jarige gehandicapte kinderen naar Israël om het vredeslicht te ontsteken aan de vredesvlam in Bethlehem, per vliegtuig ging dit licht naar Linz om daar verspreid te worden door groepen die zich spontaan hadden aangemeld waaronder de Oostenrijkse Scoutingorganisatie en zo ontstond de actie 'Vredeslicht'.

Scouts zorgen vanaf het begin van de actie voor de verspreiding tot in de kleinste dorpen over de hele wereld. In 1988 verliet het vredeslicht voor het eerst Oostenrijk en brachten Scouts het naar Duitsland, Italië, Frankrijk en Zwitserland. In 1989 na de val van de Berlijnse muur bereikte het Vredeslicht via Scoutingleden de voormalige communistische buurlanden. In 1996 kwam het vredeslicht voor het eerst naar Nederland waar Scouting Wellerlooi het ontving via een Duitse Scoutinggroep!

Zo bereikt het licht vandaag de dag in enkele dagen alle werelddelen en landen als de Verenigde Staten en Japan. Ook dit jaar zal een delegatie met de bus het Vredeslicht in Wenen ophalen en daarna dit middels provinciale manifestaties verder verspreiden aan Scouts van Scouting Nederland.

Meer berichten