Logo deschakelalbrandswaard.nl
foto

Eerste twee boeken over zwervertje Rolf gepresenteerd

ALBRANDSWAARD - De eerste twee boeken over het middeleeuwse zwervertje Rolf liggen nu in de winkel. Ze werden vrijdag 29 november gepresenteerd in het gemeentehuis van Albrandswaard. Er zijn grote plannen met het jochie, zo werd duidelijk.

"Een dag waar we jaren naartoe geleefd hebben", zo omschreef Erwin de Jongh de presentatie. Hij is voorzitter  van de Stichting Rolf. Vijftien jaar geleden nam bedenker Ruud de Jong contact met hem op. Hij wilde de jeugd op een leuke manier kennis bijbrengen over de eigen omgeving.

In 2007 leidde het idee van Ruud de Jong tot de succesvolle  musical Biggo van Duyveland. Daar had een vervolg op moeten komen, maar de economische crisis gooide roet in het eten. Er ontbreekt 180.000 euro om de musical professioneel te kunnen uitvoeren. Hoe ver de musical al is, bleek bij de presentatie. De toespraken werden afgewisseld met liedjes uit de musical over Rolf.

In plaats van een musical begon Ruud de Jong aan een serie van vijf boeken over Albrandswaard en de regio in de Middeleeuwen. Centrale figuur is het zwervertje Rolf. De eerste twee zijn nu klaar. Deel drie volgt in het voorjaar.

Schrijver Ruud de Jong is al bezig met deel vier en vijf. "Ik ben deel vier nu aan het schrijven. Dat is eigenlijk de musical die nog niet gerealiseerd kon worden. Maar misschien gebeurt dat in de toekomst." Deel vijf brengt hoofdpersoon Rolf helemaal in Dordrecht.

Er is sinds zomer 2018 ook een Rolfroute door Albrandswaard. Wie de route aflegt, krijgt onderweg informatie over de geschiedenis van het gebied. Stichting Rolf krijgt voor haar activiteiten subsidie van de Provincie Zuid-Holland.

De eerste exemplaren van deel 1 en 2 van de Rolf-boeken werden overhandigd aan burgemeester Jolanda de Witte, kinderburgemeester Zoë Luna Brasser en wethouder Mieke van Ginkel.

Reacties

Burgemeester Jolanda de Witte is enthousiast over het project. 'Ik heb Rolf in mijn hart gesloten. Het is een prachtige manier om de jeugd iets vertellen over het verleden van Rhoon en Poortugaal."

Kinderburgemeester Zoë Luna Brasser denkt dat er welk een markt is voor deze boeken. "De meeste kinderen zijn wel geïnteresseerd in geschiedenis. Als het maar boeiend gebracht wordt." Ze gaat de boeken zeker lezen.

Verkooppunten


De boeken - Rolf en de schoften van Scoonderloo (1196) en Rolf en de geest van Overmaesche (1197) - zijn voor de oudere jeugd en volwassenen leuk om te lezen. De inhoud is gebaseerd op archeologische vondsten en het erfgoed van de regio. Door middel van QR-codes wordt men verbonden met Oudheidkamers en Historische Verenigingen om de kennis te verdiepen.

De boeken zijn te koop voor 12,50 euro. De opbrengst is geheel voor stichting Rolf.  Verkooppunten: AH Julianastraat Rhoon, Primera Rhoon, Bruna Binnenban Hoogvliet en The Read Shop Barendrecht. Kijk voor meer informatie op www.musicalrolf.nl.

Meer berichten