<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Thee drinken en vooral veel kletsen, staat in de vriendschap voorop.
Thee drinken en vooral veel kletsen, staat in de vriendschap voorop. (Foto: )

Madelène en Veronique zijn maatjes

ALBRANDSWAARD - Het begon als een verplichting, maar inmiddels zijn Madelène Varney en Veronique Duijn echte vriendinnen. ,,Ik zou Madelène niet meer kunnen missen in mijn leven", zegt Veronique dan ook. ,,Het is vooral heel gezellig met haar."

Door Astrid Potuijt

Madelène moest voor haar opleiding social work een maatschappelijk vrijwilligersbaan in de zorg zoeken. Ze kwam bij het maatjesproject uit van Stichting Welzijn Albrandswaard. Daar waren ze erg blij met de aanmelding van de twintigjarige Madelène. Madelène werd gekoppeld aan Veronique (31). ,,We hadden meteen een klik", vertelt Madelène. ,,Ik kwam bij haar op bezoek en we begonnen meteen te kletsen. Dat is zo gebleven. Aan het einde van het schooljaar kon ik stoppen met het project, maar dat wilde ik niet. Veronique is een vriendin geworden waarmee ik leuke dingen onderneem. Ze is heel eerlijk en heeft een groot hart."
,,Madelène kan goed luisteren en we hebben veel lol met elkaar", vult Veronique aan. ,,Het is fijn dat ik bij haar mijn verhaal kwijt kan. Ik heb wel vrienden, maar zij hebben ook allemaal een beperking. Met Madelène onderneem ik dingen die ik nooit eerder zonder mijn ouders had gedaan."
Zo zijn de dames een dag naar de Efteling geweest, naar het strand en al een paar keer uit eten. Ze doen vaak bordspelletjes, maar het gezellig kletsen en thee drinken staat voorop.
Veronique is aan de linkerkant spastisch en loopt en praat daarom moeilijker. Ze gaat drie dagen per week naar een activiteitencentrum en woont op zichzelf. Ze vindt het best lastig om alleen te wonen en komt daarom nog veel bij haar ouders. ,,Madelène kijkt door mijn beperking heen", zegt Veronique. ,,Eigenlijk is ze een lot uit de loterij." Haar glunderende gezicht spreekt boekdelen. Voor Madelène hoort Veronique bij haar leven. ,,Ik spreek haar vaker dan mijn andere vriendinnen", zegt ze lachend. ,,We hebben veel app-contact. Ik zie haar beperking niet meer en ik behandel haar ook zeker niet anders dan anderen. Geen betutteling enzo. Dat is helemaal niet nodig."

Madelène en Veronique laten zien dat het maatjesproject heel zinvol is. Jongeren die net als Madelène ook graag wat voor een ander willen betekenen, zijn van harte welkom om zich aan te melden als maatje. Er zijn meer mensen zoals Veronique die een maatje goed kunnen gebruiken. Centraal doel is dan ook het doorbreken van dat sociaal isolement. Iemand hoort er weer bij. En dat is bij deze vriendschap goed gelukt.

Voor meer informatie over de verschillende maatjesprojecten van Stichting Welzijn Albrandswaard, kan men contact opnemen met de consulenten informele zorg 010-5018322 of mail: info@welzijnalbrandswaard.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>