Logo deschakelalbrandswaard.nl
Ada Korstanje en Agnes Bakker kijken alle dozen na voordat ze weggebracht worden.
Ada Korstanje en Agnes Bakker kijken alle dozen na voordat ze weggebracht worden. (Foto: )

Grootse schoenendoosactie in Rhoon

RHOON - Al zeventien jaar doet Maranthakerk in Rhoon mee aan de Schoenendoosactie van Gain Actie4Kids. Ada Korstanje hoorde er van en introduceerde het in de kerk. Dit jaar houdt de stichting de 25e actie. ,,Meestal halen we zo'n negentig dozen op, die we naar het verzamelpunt brengen, maar dit jaar zijn het er 513", vertelt Ada. ,,Omdat de stichting 25 jaar bestaat, deden alle locaties van Stichting Peuterwerk Albrandswaard mee en de Juliana school en Don Boscoschool deden ook mee. Mooi om te zien dat zelfs de jonge kinderen van twee tot vier jaar al goed begrijpen dat er kinderen zijn die niets hebben en hoe ze daar een cadeautje voor maken."

De Schoenendoosactie wordt ieder jaar in november gehouden. De bedoeling is dat kinderen een schoenendoos versieren en vullen met speelgoed, schriftjes, pennen en verzorgingsartikelen. De doos is bestemd voor een kind waarvoor dit soort spulletjes niet vanzelfsprekend zijn. Door hier mee bezig te zijn, leren de kinderen te delen en aan andere te denken.
In september gaan de vrijwilligers van de kerk er al mee aan de slag. Ook Agnes Bakker helpt al weer een aantal jaren mee. ,,De dozen die hier ingeleverd worden, lopen we stuk voor stuk na", vertelt ze. ,,We kijken of het een beetje eerlijk verdeeld is, of er spullen inzitten die toegestaan zijn (zo mag er niks vloeibaars of eetbaars in zitten). Ook verwijderen we verpakkingsmaterialen. We krijgen losse spullen waarmee we de dozen aan kunnen vullen. Zo zitten er in de ene doos zes stukken zeep en in de andere doos zit geen zeep. Ook worden de dozen gesorteerd voor jongen of meisje en ingedeeld in leeftijdsgroep. Naast de doos wordt er aan de makers ook gevraagd om een bijdrage in de verzendkosten." De schoenendoos is vaak het enige cadeautje wat een kind krijgt, daarom is het zo dierbaar. Op de website van Actie4Kids zijn filmpjes te zien waarop de kinderen de dozen uitpakken. De blijdschap straalt er vanaf.
Dit jaar viel op dat er veel nieuwe spulletjes gekocht zijn om in de dozen te stoppen. Gebruikte spullen worden door de dames soms nog even extra schoongemaakt of in de wasmachine gestopt. De laatste dozen worden nog uitgezocht en zaterdag gaan de vrijwilligers met vijf stationwagens - tot de nok toe gevuld met schoenendozen - naar Zuidland.

,,In Zuidland is een van de verwerkingscentra. Hier worden de dozen verzameld voordat ze naar het land van bestemming gaan", zegt Ada. ,,Het is net een fabriek. Alle dozen worden nagelopen en in eigen vrachtwagens gezet. Ook hier werken enkel vrijwilligers."

De schoenendozen zijn dit jaar bestemd voor Malawi, Sierra Leone, Togo, Moldavië, Roemenië en vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Waar de Rhoonse dozen naar toe gaan is nog niet bekend.

Meer berichten