Logo deschakelalbrandswaard.nl

Gemeente verwijdert een derde van de prullenbakken

ALBRANDSWAARD - De prullenbakken in de openbare ruimte zijn de afgelopen tijd onder de loep genomen. Uit landelijk onderzoek blijkt namelijk dat in veel gemeentes een derde van de prullenbakken niet of nauwelijks gebruikt wordt. Na onderzoek blijkt dit ook in Albrandswaard het geval te zijn. In Rhoon en Portland zijn daarom de afgelopen tijd al prullenbakken verwijderd en prullenbakken op andere – strategische – plekken neergezet. Ook zijn prullenbakken op bepaalde plaatsen vervangen door een grotere.

De afvalbakken in Poortugaal en de laatste paar in Rhoon en Portland zijn vanaf aankomende week aan de beurt.De afgelopen periode konden inwoners de verandering al opmerken. Prullenbakken die uit het straatbeeld zouden of nog gaan verdwijnen, zijn gemarkeerd met een sticker met de tekst 'Ik vertrek'.

Tijd en geld
In totaal stonden er 397 afvalbakken in Albrandswaard, waarvan vele op verzoek van inwoners waren geplaatst. Onderzoek toont echter aan dat deze niet altijd op de juiste en meeste efficiënte plek staan. Het nalopen en legen van weinig gebruikte prullenbakken in de openbare ruimte kost tijd en geld. Tijd en geld die beter kunnen worden ingezet om zwerfafval tegen te gaan.

Juiste plekken
De juiste plekken voor afvalbakken zijn bijvoorbeeld bij in- en uitgangen van parken, bij schoolterreinen, centrumgebieden, grotere speelplaatsen en bij drukke bushaltes. De gemeente verwacht op deze manier minder zwerfvuil te krijgen en minder bakken nodig te hebben.

Monitoren
In totaal verdwijnen er143 bakken uit het straatbeeld. Onderdeel van het plan is om via monitoring na te gaan of het verplaatsen en verwijderen van de afvalbakken het juiste effect heeft. De monitoring duurt een jaar. Hierna worden de resultaten geëvalueerd en worden er – indien nodig – aanpassingen gedaan.

Wie een melding wil maken of het niet eens is met de beslissing dat een bepaalde afvalbak verdwijnt kan dit kenbaar maken via de website albrandswaard.nl of door te bellen met 010-506 11 11.

Meer berichten