Logo deschakelalbrandswaard.nl
De High Tea voor Mantelzorgers was een  gezellig feestje met veel herkenning.
De High Tea voor Mantelzorgers was een gezellig feestje met veel herkenning. (Foto: )

Herkenning en gezelligheid tijdens High Tea voor mantelzorgers

ALBRANDSWAARD – De theeschenkerij van De Buytenhof zat zaterdag 9 november vol met mantelzorgers uit Albrandswaard. Zij kregen een high tea aangeboden van Stichting Welzijn Albrandswaard en werden uitgebreid in het zonnetje gezet.

Door Astrid Potuijt

De Dag van de Mantelzorg is een belangrijke dag. Er wordt stilgestaan bij de mensen die dag in dag uit zorgen voor een partner, ouder, kind of familielid. Tijdens de high tea konden de mantelzorgers even uit de zorg stappen, genieten van lekkere hapjes en met 'lotgenoten' praten.
Van de acht mensen die ik spreek tijdens deze middag zijn er vijf dames die mantelzorgen voor hun man. Een dame voor haar moeder, een dame voor de buurvrouw en een man voor zijn dochter.
,,Ik had het me natuurlijk anders voorgesteld", vertelt een dame. ,,We zouden samen reizen en leuke dingen gaan doen, in plaats daarvan zorg ik voor mijn man. We hebben het nog steeds gezellig samen, maar door de zorg is er wel veel veranderd. Ik zou graag nog eens op wintersport willen, maar langer dan een paar uur kan ik eigenlijk niet van huis. Maar als ik weg ben, dan zet ik ook mijn telefoon uit. Even wat anders en even geen zorg."
Ze wordt aangevuld door de vrouw die naast haar zit. ,,Het is eigenlijk ook een soort rouwen om wat er niet meer is. Ons leven is compleet veranderd sinds hij ziek is geworden."

Vakantie
Een andere dame vertelt over de vakantie die zij hield samen met haar dochters. ,,Heerlijk om er even uit te zijn, mijn man kon een week in Hoge Werf verblijven. Maar ik werd in Spanje gebeld dat hij weggelopen was. Dus ja, ik was er toch weer erg mee bezig. Echt loslaten is eigenlijk niet mogelijk."
,,Mijn man heeft zoveel verschillende ziektes en aandoeningen, de pillen die hij moet slikken durf ik niet eens te tellen. Gelukkig hebben we het nog steeds goed samen. Maar op vakantie gaan? Voor mij is dat geen vakantie. Dan moet ik die zware rolstoel duwen en zit ik nog steeds in de verzorgende rol."

Moeder en buurvrouw
Een andere mevrouw zorgt voor haar moeder. ,,Ze is 101 jaar. Sinds kort zit ze in een verzorgingshuis. Dat scheelt al veel hulp. Maar de verzorgers hebben lang niet overal tijd voor, dus ga ik er vaak naar toe."
Haar tafelgenoot zorgt voor de buurvrouw. ,,Samen met mijn man zorgen wij ervoor dat we iedere dag even contact hebben met de buurvrouw. Ik zorg voor haar eten, probeer haar mee naar buiten te nemen, heb het contact met haar dochter die ook regelmatig langskomt. Mijn man zorgt voor de klusjes in en om het huis. Als we weg zijn, laat ik dat aan haar dochter weten. Hiervoor zorgde ik ook dertig jaar lang voor een mevrouw. Zorgen voor een ander hoort bij mijn leven."

Positief
Ondanks de verhalen, zie ik vooral veel positieve mensen. Ze vinden het fijn dat ze nog voor hun man of ouder kunnen zorgen. Dat ze er regelmatig even uit kunnen om iets voor zichzelf te doen, heeft een grote waarde. Zo is er een wandelclub voor mantelzorgers. ,,Heerlijk om even te wandelen en met mensen te zijn die begrijpen waar ik in zit."

Er wordt gelachen aan de tafels, er worden verhalen gedeeld. Vandaag staan ze even in het zonnetje en krijgen waardering voor hun zorgtaken. Om eenmaal weer thuis de zorg, die ze allen zo vanzelfsprekend vinden, weer op te pakken.

Meer informatie
Er zijn verschillende groepen in Albrandswaard waar mantelzorgers samenkomen. Zo zijn er cursussen en is er lotgenotencontact.
Wie hier meer over wil weten of andere vragen heeft, kan contact opnemen met Heleen Visser, consulent mantelzorg van Steunpunt Mantelzorg via 010-5018322 of mantelzorg
@welzijnalbrandswaard.nl.

Meer berichten