Messiah the Musical brengt de bijbel tot leven
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Gospelkoor Relight.
Gospelkoor Relight. (Foto: )

Messiah the Musical brengt de bijbel tot leven

RHOON – ,,In Messiah the Musical komt de bijbel tot leven", vertelt Cor Meyboom, lid van het gospelkoor Relight. ,,Met 24 liedjes vertellen we het verhaal van het leven van Jezus op aarde." Deze bijzondere opvoering is op 23 november te bezoeken in de Dorpskerk in Poortugaal.

Door Astrid Potuijt

Gospelkoor Relight viert in 2020 het 35-jarig jubileum. Hoe ze dat gaan doen, weten ze nog niet precies. ,,We zitten in een drukke periode met meerdere opvoeringen van de Messiah en de kerstvieringen", zegt Herjet van Zoest-Visser, voorzitter van Relight. ,,Maar we gaan er zeker weer wat bijzonders van maken."

Herjet is ruim 27 jaar lid van het koor en ook penningmeester Kees Siemann zingt al 24 jaar mee. Cor spant de kroon met ruim 30 jaar. ,,Het koor bestaat uit een vaste kern. Na al die jaren delen we lief en leed met elkaar", vertelt Herjet. ,,We maken natuurlijk veel met elkaar mee", vult Kees aan. ,,Tijdens bijzondere gebeurtenissen zingen we speciale liederen. Als er bijvoorbeeld een naaste van een lid is weggevallen, maar ook bij bruiloften en doopdiensten. Dat maakt ons koor ook extra bijzonder."
Je kan wel stellen dat zingen hun lust en leven is. Herjet zingt de hele dag, ook als ze niet vrolijk is. Cor knikt bevestigend. Ook hij zingt altijd en overal. Kees is wat minder uitbundig, maar merkt dat hij toch vaak aan het neuriën is. Relight en zingen, horen bij hun leven.

Relight startte als jongerenkoor. Inmiddels zijn de 27 leden tussen de 30 en de 60 jaar. Iedere week komen ze samen om te repeteren. Vorig jaar zomer begonnen ze met de repetities van Messiah the musical en afgelopen mei traden ze er voor het eerst mee op. ,,Normaal treden we zo'n zes keer per jaar op, maar door deze musical is dat nu wat meer", zegt Herjet. ,,We vinden het super fijn dat we nu in de Dorpskerk van ons eigen dorp staan."

Tijdens de uitvoering wordt het verhaal van Jezus vertelt. Door de aankleding, het licht en geluid, is het een levendig geheel geworden. ,,We hebben het nu meerdere keren opgevoerd en er waren mensen tot tranen toe geroerd. Dat is mooi om te zien", vult Cor aan.

,,Meestal oefenen we voor een eenmalig optreden. Dan is de uitvoering en daarna beginnen we weer met een ander repertoire. Dit keer mogen we meerdere uitvoeringen geven en daardoor wordt het ook steeds beter."
,,Het is een eigentijdse manier om het evangelie van Johannes weer te geven. Begrijpelijk voor iedereen. Er zitten verschillende solo's in en zelfs een nummer met choreografie. Het verhaal wordt verteld in het Nederlands, de liedjes zijn in het Engels."

Gospelkoor Relight kijkt uit naar de uitvoering op 23 november in De Dorpskerk in Poortugaal. De aanvang is 19.30 uur, zaal open 19.15 uur. Om 21.45 uur is het afgelopen en er is een pauze. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage tijdens de collecte is van harte welkom.

Meer berichten