Het Widenhorn museum.
Het Widenhorn museum.

Predicaat Hofleverancier voor eeuweling

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Hoe krijg je als bedrijf het predicaat Hofleverancier? Bert Euser van WIA Educational en Anco Euser van Widenhorn kunnen er alles over vertellen. Op 20 september ontvingen zij uit handen van de commissaris van de Koning het predicaat Hofleverancier uitgereikt en mogen zij het koninklijke wapen voeren. ,,Onze twee bedrijven bestaan honderd jaar", vertelt Bert Euser. ,,We hebben ons bedrijf aangemeld bij de burgemeester. Vervolgens gaat er een heel proces aan vooraf. Het bedrijf werd uitgebreid gescreend en dan is het een jaar stil. Uiteindelijk beslist de Koning of het predicaat uitgereikt gaat worden." Het is niet vanzelfsprekend dat een bedrijf dat honderd jaar bestaat dit predicaat ontvangt. Er zijn slechts 500 bedrijven in Nederland met deze toevoeging.
Een hele eer voor de familie Euser. ,,Het geeft aan dat we een betrouwbaar bedrijf zijn en op de waardering die we hiermee kregen, zijn we enorm trots. Maar verder gaan we gewoon door waar we gebleven zijn. We blijven ontwikkelen en vernieuwen zoals we dat altijd gedaan hebben."

Bert Euser is ruim zeven jaar lang in de weer geweest om de honderdjarige geschiedenis van het familiebedrijf op papier te zetten. Daaruit is een mooi, groot boek voortgekomen. Het boek telt bijna 400 bladzijdes en meer dan 700 foto's. ,,Van te voren kon ik niet bedenken dat het zo'n dik boek zou worden", lacht Euser. ,,Ik dacht meer aan een boekje van een bladzijde of tachtig. Maar toen ik eenmaal in de geschiedenis dook, kwam er veel meer boven water dan ik had kunnen vermoeden."

Via oude archieven en brieven stelde Euser het boek samen. Widenhorn is opgericht door Albert Widenhorn. De van oorsprong Duitser trouwde met een dame uit Gent en ging daar ook wonen. In die tijd verviel je nationaliteit als je een lange tijd niet in je geboorteland woonde. Widenhorn moest weg uit België omdat hij staatloos was en vluchtte samen met zijn vrouw naar Nederland. De vader van Bert Euser, Cornelis, werkte als boekhouder bij Widenhorn. In 1944 overleed Albert Widenhorn en later nam Cornelis het bedrijf over. De familie Widenhorn was als een familie voor de Eusers.
Tien jaar geleden werd het bedrijf in tweeën gesplitst. Zoon Anco nam de leiding van Widenhorn en Bert van WIA Educational.
In het boek komen de negen ontwrichtingen naar voren. ,,Het bedrijf heeft zich er negen keer weer bovenop geworsteld. Vroeger werd daar niet zo open over gesproken. Maar ik vind dat het aangeeft hoe sterk het bedrijf is."
Uniek is ook het museum. ,,Wij zijn generaties verzamelaars", vertelt Euser. ,,We hebben alles bij elkaar gebracht en er zijn tienduizenden objecten in het museum te bekijken. Van foto's, brieven tot oud reclamemateriaal."
Bert Euser is inmiddels 72 jaar. Hoelang blijft hij nog in het familiebedrijf werken? ,,Ik heb altijd geroepen tot mijn 70e jaar. Maar nu zeg ik tot 75. Of misschien wel 80. Zolang mijn gezondheid het toe laat."

Widenhorn is een hightech bedrijf met meer dan 600 plaatverwerkende klanten in de Benelux en enkele daarbuiten. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd als leverancier en partner van Plaatverwerkende bedrijven met een breed scala producten. Van hoogwaardige software, onderdelen, optieken en gereedschappen tot laser- en filtersystemen.
WIA Educational is een gespecialiseerde onderwijsleverancier. Inmiddels zijn voor allerlei vormen en niveaus van onderwijs werkplekken nieuwe technologieën ontwikkeld. Op dit moment zijn er honderden scholen in Nederland en Vlaanderen die de WIA werkplekken gebruiken.

Het boek 'Op zoek naar de ziel van de zaak' is verkrijgbaar voor 50 euro bij www.widenhorn.nl. De lezers van De Schakel kunnen het aanschaffen voor 40 euro door te mailen naar redactiealbrandswaard@baruitgeverij.nl

Advertenties uit de krant