<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto: Ronald Hooijmeijer
FOTO

Boksen bij BCVA, meer dan alleen maar slaan

POORTUGAAL – Boksen is in. Sinds de uitzendingen van het programma Boxing Stars op RTL 5, zien de boksscholen een grote toestroom van leden. Ook bij Boks- en Conditie Vereniging Albrandswaard, kortweg BCVA, profiteren ze mee met de populariteit van het boksen onder de BN'ers. We spreken voorzitter en trainer Chris de Korte op een trainingsavond in het onderkomen aan de Albrandswaardseweg in Poortugaal.

Door: Ronald Hooijmeijer

Chris: ,,Het ledenaantal schommelde jaren rond de 150, maar het laatste jaar is dat sterk toegenomen, waardoor we nu ongeveer op het dubbele zitten. Nu de mensen eenmaal ondervonden hebben dat de sport meer is dan een gevecht tussen twee, met testosteron gevulde haantjes, weten ze de weg naar ons te vinden. Boksen heeft alles in zich. Het is goed voor je lichaam, je conditie gaat ermee vooruit en je kan letterlijk je hoofd eens lekker leeg slaan. Daarnaast is het heel gezellig met elkaar. Ons motto is dat de leden lachend naar binnen en lachend weer naar buiten gaan. We zijn een sociale club voor alle leeftijden. Het jongste lid is vijf jaar."

De sfeer die Chris beschrijft voel ik goed aan in het uurtje dat ik bij de training ben. Er wordt gelachen en gedold met elkaar. Chris is het grote voorbeeld daarin. Voor aanvang van de training rent hij een rondje tussen de leden door. Iedereen krijgt even aandacht met een high five, soms krijgt iemand een knuffel of een vriendelijk woord maar iedereen wordt begroet met een vriendelijke lach. Een bijzonder gezicht. Temeer gezien zijn postuur van net geen 1.60 meter, waarmee hij de kleinste van allemaal is.

Chris: ,,Dat contact vind ik belangrijk. Het motiveert. Maar het komt ook van binnenuit hoor. Ik ben gewoon zo." Chris is een jaar na de oprichting in 1981 lid geworden van BCVA. Als puber van 17 jaar stapte hij de boksring in. Hij werd verliefd op de sport en bleef die tot op de dag van vandaag trouw.

Na de begroeting aan het begin van de training zet Chris de sporters aan het werk. Eerst met een warming up. Daarna gaan de handschoenen aan en zet hij met luide stem de sporters aan tot het slaan van een snelle links-rechts combinatie of een uppercut, afgewisseld met een set van 20 keer opdrukken. Tijdens het opdrukken is het opeens stil in de zaal. Iedereen is bezig zijn sessie te volbrengen. Overigens wordt alles geslagen op de handschoenen van de sparringpartner en niet op het lichaam of hoofd. ,,Blessures komen nauwelijks voor," zegt Chris.

De ring die in de zaal opgesteld staat is voor de amateur wedstrijdsporters van de vereniging. Je hoeft je niet af te vragen wie dat zijn. De gespierde bovenarmen en de afgetrainde lichamen laten dat duidelijk zien. Chris: ,,We hebben een aantal kampioenen in de vereniging en er zitten talenten bij die het in zich hebben 'groot' te worden. Ze hebben een andere discipline van trainen en komen hier bijna iedere dag. Maar je ziet het, ze trainen gewoon met de recreanten mee. Met elkaar vormen we een groep. Welk niveau je hebt maakt niet uit. Iedereen kan aansluiten. Haal je de twintig keer opdrukken niet dan is dat geen probleem. Al is het maar een keer. Het is een begin. Het volgende doel is dan twee keer opdrukken. Dan naar drie, vier enzovoort.

Zaterdag 23 november houdt BCVA een open dag. Men kan dan kennismaken met de sport. In een sfeervolle ambiance worden wedstrijden in alle categorieën gehouden. Als hoogtepunt bokst voormalig wereldkampioen en profbokser Don Diego Poeder een wedstrijd.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>