Logo deschakelalbrandswaard.nl
Zo ziet het complex er straks uit (vanaf de Groene Kruisweg).
Zo ziet het complex er straks uit (vanaf de Groene Kruisweg). (Foto: )

Groen licht voor bouwplan Basita

Door Anouk Breeman

RHOON – De gemeenteraad zal in de raadsvergadering van 4 november instemmen met het plan om 24 koopappartementen te bouwen aan de Dorpsdijk 115 in Rhoon. Het regende dinsdagavond in de commissie Ruimte complimenten voor dit plan.

Dat was in het verleden wel anders. Het eerste plan werd teruggestuurd naar de tekentafel. Begin februari 2019 stemde de raad alsnog in met de startovereenkomst, mits de omwonenden zouden worden betrokken. ,,En dus waren we tot elkaar veroordeeld", zei Nico De Bruijn van AKM Projectontwikkeling. ,,Gelukkig hadden we te maken met een groep omwonenden die heel redelijk is."

,,We stonden soms lijnrecht tegenover elkaar", vertelt Martin van der Spek namens de omwonenden. ,,Toch was AKM creatief genoeg om ruimte te creëren voor onze wensen." De bewoners hadden drie harde eisen: het behoud van de vijf platanen, voldoende parkeerplek en een beperkte hoogte van het gebouw.

Complimenten

EVA, SL, CU-SGP, CDA, VVD en NAP hadden complimenten voor de samenwerking tussen projectontwikkelaar, bewoners en gemeente. ,,Een mooie entree van het dorp, het ziet er divers en chique uit", klonk het eensgezind.

De PvdA vindt het ontwerp te kolossaal. GroenLinks vindt het jammer dat de appartementen voor de meeste mensen niet te betalen zijn. ,,Het zijn woningen van 94 vierkante meter of meer. Waarom zijn er geen kleinere appartementen voor starters?", vroeg James Scharink (GL).

Stikstofnorm

,,Dat is onderzocht, maar dan is er niet genoeg parkeerruimte", reageerde Richard Steger (NAP). Steger wilde weten of er nog verrassingen zijn te verwachten. ,, Bij De Hooghe Heerlijckheid verschenen er ineens een trafohuisje en een ondergrondse container in het gras." Ambtenaar Den Brabander gaf aan dat er een ondergrondse container bij het complex moet komen.

Mariëlle Vergouwe vroeg of het bouwplan wel voldoet aan de nieuwe stikstofnormen. Wethouder Boender: ,,We hebben daarover nog geen bericht gehad van de rijksoverheid. Dus we gaan gewoon bouwen."

Lees hier eerdere berichtgeving over het bouwplan

Meer berichten