Logo deschakelalbrandswaard.nl
De peuters vieren feest met Bas.
De peuters vieren feest met Bas. (Foto: )

Stichting Peuterwerk Albrandswaard 25 jaar

ALBRANDSWAARD - Stichting Peuterwerk Albrandswaard bestaat deze maand precies 25 jaar. Directeur Janneke Timmer is al vanaf de fusie op 14 oktober 1994 betrokken bij Peuterwerk. ,,Ik begon een jaar eerder in de groep Pinokkio als invalleidster", vertelt Janneke. ,,Later werd ik leidster, teamleidster en uiteindelijk directeur."

Door Astrid Potuijt

De drie afzonderlijke peuterspeelzalen Ghijs, Pinokkio en De Blokkendoos bestonden al een tijdje in Albrandswaard. De samenwerking verliep soepel, ondanks dat er verschillende werkmethodes waren. Later zijn Tinkerbell en De Speeldoos er nog bijgekomen.
Inmiddels heeft stichting Peuterwerk Albrandswaard 230 kinderen die twee dagdelen per week komen spelen en vijftien vaste leidsters.

,,Deze week is het feestweek", zegt Janneke. ,,We werken in de groepen met het thema 'feest', alle kinderen kregen een klein cadeautje en de leidsters een roos. Binnenkort gaan we meedoen aan de schoenendoosactie. We willen de kinderen ook graag leren dat niet alle kinderen op de wereld het zo goed als wij hebben. De schoenendozen worden gevuld met onder andere spulletjes van henzelf."
Begin van het jaar 2020 gaan de kinderen koekjes bakken voor ouderen. ,,Hoe we ze precies gaan brengen weten we nog niet, maar het is de bedoeling om de peuters met de ouderen van Albrandswaard te verbinden. En aan het einde van het schooljaar staat er een groot themafeest op de planning. Daar kan ik verder nog niets over zeggen, maar het wordt mooi", zegt Janneke enthousiast.

Bij stichting Peuterwerk draait het vooral om voorbereiding voor de basisschool. Er wordt gewerkt met de methode 'Doe meer met Bas'. Ieder thema heeft vier voorwaarden waar het aan moet voldoen. Verder mag het zelf ingevuld worden. De leidster zijn dus ook erg creatief met de invulling.

Er is een dreumesgroep voor kinderen van anderhalf tot twee jaar waarbij de kinderen anderhalf uur per week komen spelen, samen met een ouder of verzorger. Tegelijkertijd kunnen de ouders opvoedvragen stellen en ervaringen delen met andere ouders. De kinderen in de peutergroepen zijn twee tot vier jaar. Zij komen twee dagdelen in de week. ,,Sommige kinderen vinden het heel lastig om door moeder bij ons achtergelaten te worden", vertelt Janneke. ,,Dan moeten we echt op zoek naar de juiste knop. Maar als je zo'n 'wiebelige' peuter na twee jaar vol zelfvertrouwen afscheid ziet nemen om naar de basisschool te gaan, zijn we zo trots."

Ook ziet Janneke inmiddels kinderen van haar eerste 'peuters' terug. ,,Ik ken zelfs twee stellen die beiden bij ons hebben gezeten als peuter en nu zelf peuters hebben. Hoe mooi is dat?"

Peuters hebben de leukste praatjes. Janneke zocht de mooiste voor ons op uit het archief:

-
Een meisje uit de peutergroep vindt het maar raar dat de juf haar 'Jongedame Veronique' noemt. Ze zegt hierop: ,,Ik ben geen jongen, juf. Ik ben een meisje-dame!"
- De juf praat met de kinderen van de peutergroep in de kring over het weer. Zij vertelt: ,,De weerman heeft gezegd, dat het slecht weer wordt."
,,Nee hoor, mijn pappa", zegt een peuter.
- Boris van de peutergroep vertelt heel trots: "Juf, ik kan al naar binnen snuiten!" (neus ophalen!)

Meer berichten