Logo deschakelalbrandswaard.nl
De vrijwilliger houdt de meisjes goed in de gaten.
De vrijwilliger houdt de meisjes goed in de gaten. (Foto: )

Veel enthousiasme bij stichting Dynamo

ALBRANDSWAARD - Op woensdagavond is het een drukke boel in het zwembad van Albrandswaard. Er liggen niet alleen leerlingen in het zwembad, ook tal van vrijwilligers. De meeste krijgen een op een zwemles. Ondanks de drukte, oogt het rustig. Ik ga met slofjes over mijn schoenen aan de kant zitten en kijk naar het schouwspel.

Door Astrid Potuijt

Marianne Kleinjan is voorzitter van stichting Dynamo. Nadat ze nog een aantal ouders heeft gesproken, komt ze naast me zitten en begint ze enthousiast te vertellen over de stichting die al 21 jaar bestaat in Albrandswaard. ,,Wij geven hier zwemles aan mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Een diploma halen is geen must, zelfredzaamheid staat voorop. Maar als het even kan, stomen we ze wel klaar voor het A-diploma, sommige halen zelfs het C-diploma. Dat duurt gemiddeld een jaar of zes." Het zwembad is in vieren gedeeld. In de voorste twee delen, zwemmen kinderen met een vrijwilliger. In de achterste twee baden wordt er les gegeven door zweminstructeurs, voor een deel vanaf de kant. In het tweede uur komen ook volwassenen zwemmen die het vooral heel fijn vinden om in het water te dobberen. Terwijl Mariannen praat, houdt ze alles in de gaten. Zodra ze een meisje langs de zwembandrand ziet lopen, gaat ze er naar toe. ,,Het kost veel energie, maar het geeft ook veel energie", reageert Marianne als ik er een opmerking over maak. ,,Het enthousiasme van de zwemmers, de leuke zwemvrijwilligers die met geduld en aandacht veel bereiken, ik heb het er graag voor over."
Voor de ouders van de kinderen is het zwemuurtje ook een sociaal gebeuren. ,,De gemiddelde ouder zit twee jaar aan de rand van het bad, hier is dat toch een paar jaar langer. De ouders vinden herkenning bij elkaar en delen ervaringen."

John van Berkel en Deborah Wanders zijn ook onderdeel van het bestuur en geven zwemles. ,,Het zit er al in, we halen het er enkel uit", zegt John. ,,Ik geef sinds 2005 zwemles en het is leuk om te doen. Je ziet de vooruitgang en het zelfvertrouwen groeien bij de zwemmers. Ik voel me enorm trots als ze zo vooruitgaan en zelfs een diploma halen."

Stichting Dynamo is op zoek naar vrijwilligers. ,,Je hoeft er niet veel voor te kunnen", lacht Marianne. ,,Uiteraard wel kunnen zwemmen en enige affiniteit met de doelgroep hebben. Alles is te leren en de zweminstructeurs houden het goed in de gaten en begeleiden de zwemvrijwilligers." Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Marianne. Ze worden dan gekoppeld aan een zwemmer en er wordt gekeken of er een klik is. ,,Want dat is uiteraard ook belangrijk. Ook is het fijn als de vrijwilliger er wekelijks kan zijn."

Ook is er nog plek in de zwemlessen voor kinderen of volwassenen. De kosten bedragen 30 euro voor tien lessen.
Mail naar mariannekleinjan@stichting-dynamo.nl of bel met 06-44631325.
Er wordt wekelijks gezwommen in het zwembad Albrandswaard aan de Albrandswaardsedijk 188 in Poortugaal.

Meer berichten