Afbeelding

Leerlingen kraken codes

Algemeen

POORTUGAAL - – OBS Valckesteyn, locatie Zuid, onderdeel van stichting OPO Albrandswaard wekt nu haar eigen stroom op. Slim Opgewekt Scholen plaatste de zonnepanelen op de daken, de ledverlichting in het gebouw en een mooi lichtsysteem in de klassen. Daarnaast ondersteunde Slim Opgewekt de school met een educatief bewustmakingstraject onder de teamleden en kinderen. Directeur Marga Maissan: ,,Het begin van het schooljaar is altijd erg druk, maar toch hebben de leraren en kinderen vol enthousiasme meegedaan aan het Wattson's Lab. Vooral het kraken van de code vonden de kinderen heel spannend. Een leuke manier om bezig te zijn met duurzaamheid."

Het Wattsons lab
De kinderen startten op maandag 9 september met de opening van het educatieve programma: het Wattson's lab. Wethouder van o.a. energietransitie Marco Goedknegt was daarbij aanwezig: ,,Het is voor kinderen een boeiende manier om meer te weten te komen over hoe we omgaan met energie, nu en in de toekomst."

In het lab konden kinderen de afgelopen weken alles ontdekken over afval, eten & drinken, water en energie. De Wattsons zijn slimme onderzoekers en zij kwamen persoonlijk langs om het lab te openen. Deze onderzoekers weten alles over duurzaamheid en legden ook in alle groepen de werking van zonne-energie op een leuke manier uit. Door de verschillende opdrachten van de Wattsons, leerden de kinderen niet alleen over duurzame energie, maar ontdekten ze dus ook die code. En daarmee konden zij vandaag samen met de Wattsons symbolisch de zonnepanelen aanzetten.

Technische verduurzaming
Op het dak van de school liggen 74 zonnepanelen en in het gebouw werd de verlichting vervangen door ledverlichting. Op deze manier bespaart de school niet alleen energie, maar wekt ook zelf energie op. Met deze maatregelen bespaart OBS Valckesteyn elk jaar ruim 14.000 kg CO2. Om deze CO2-uitstoot op een andere wijze te compenseren zonder te verduurzamen, moeten er bijvoorbeeld ruim 700 volwassen eiken worden geplant. Dat zijn genoeg bomen om drie voetbalvelden mee te vullen.

Advertenties uit de krant