Afbeelding

Meer geld naar Sociaal Domein

Algemeen

Door Anouk Breeman

ALBRANDSWAARD – In de begroting van 2020 wordt 404.536 euro extra opgenomen voor de uitvoering van de jeugdwet, de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en de participatiewet. Deze taken liggen sinds 2015 op het bordje van de gemeente, waardoor werkprocessen nu opnieuw moeten worden ingericht, zo bleek maandagavond uit een presentatie in de commissie Welzijn.

Ook het aantal zorgvragen is explosief toegenomen. Zo steeg het aantal wmo-aanvragen in het eerste kwartaal van 2019 met maar liefst 57 procent. ,,Al die meldingen moeten binnen zes weken zijn afgehandeld. Daarvoor is extra personeel nodig", vertelde Sylke Krikke, business controller van de BAR-organisatie. ,,Voorheen waren er drie afdelingsmanagers op 300 mensen. Nu hebben we dertien teamleiders, die voor de helft uitvoerend werk doen. Drie van hen kunnen we niet zelf betalen."

CU-SGP stelde kritische vragen over de structuur van de organisatie. EVA vroeg zich af of er geen betere rapportage mogelijk is. ,,Eind 2018 ging het nog om een stijging van 5 procent, dat is nogal een verschil met 57 procent", zei Marjolein Blok. De toename heeft niet alleen te maken met de vergrijzing, maar ook met de wettelijke invoering van het abonnementstarief in 2019. Daardoor betalen inwoners maar 17,50 euro voor vier weken zorg.


Advertenties uit de krant