Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto: Ronald Hooijmeijer
FOTO

Marathon voor nieuw Babyhuis in Schiedam

REGIO - Op zondag 15 september vond de '42 K IN A DAY' plaats, een uniek en niet eerder bedachte loop om het nieuwe Babyhuis in Schiedam symbolisch te openen. Een event dat de komst van het Babyhuis naar Schiedam mede mogelijk gaat maken.

De 42 k in a day werd in drie pauzemomenten verdeeld. Tijdens ieder pauzemoment kregen de lopers drinken en lichte hapjes aangeboden. Deze worden mogelijk gemaakt door Restaurant De Oude Maas in Barendrecht en Restaurant Tasman in Rhoon. Bij Tasman stond een Wim Hof ijsbad klaar om de lopers een verkoelende duik te bieden. 

42 lopers rennen 42 kilometer, waarbij het doel was 42.000 euro op te halen. Het Babyhuis wil met de run aandacht voor het onnodig scheiden van moeders en hun pasgeboren baby's. Iets dat in Rotterdam Rijnmond veel voorkomt en daardoor ook de reden is voor de komst van het Babyhuis naar Schiedam. De '42 k in a day' kan gezien worden als loop van bezinning van het eerste Babyhuis Dordrecht naar het tweede Babyhuis Schiedam, welke op 1 oktober haar deuren opent voor moeders uit Rotterdam-Rijnmond. Initiator Barbara Muller vertelt: 'De vrouwen die wij in ons Babyhuis opvangen, hebben veel leed ervaren. Zij hebben echter één ding gemeen en dat is dat zij hun baby een betere jeugd gunnen, dan zij zelf hebben gehad. De weg die zij hebben bewandeld tot ze bij ons kwamen, was een zware, waarbij ze weinig tot geen sociaal vangnet hadden. De 42 kilometer die wij rennen, zullen wij ons daar bewust van zijn. Van de nieuwe kansen die zij krijgen, het denken in mogelijkheden en in talent, respect en gelijkwaardigheid.'

Stichting het Babyhuis biedt opvang, behandeling en begeleiding aan (aanstaande) moeders om hen te ondersteunen bij het moederschap. Er wordt gewerkt aan een veilige hechtingsrelatie tussen moeder en kind en het uiteindelijke doel is dat onnodige uithuisplaatsing voorkomen wordt. In het Babyhuis staan liefde, veiligheid en warmte centraal. Moeders vinden hier de rust om aan het moederschap te wennen. Daarnaast volgen zij een intensief hulpverleningsprogramma.

Het Babyhuis heeft van de 150 moeders, 25 moeders uit de regio Rotterdam opgenomen. De nood is hoog en er zijn weinig tot geen alternatieven. Het alternatief voor deze moeders is dat zij gescheiden worden van hun baby, wat traumatisch en vaak onnodig is en de gemeente zo'n € 90.000 per kind per jaar kost. Moeders die zonder deze interventie van het Babyhuis, veelal gescheiden zouden zijn van hun kind, waarbij het kind in een pleeggezin wordt opgenomen.

Meer berichten