Logo deschakelalbrandswaard.nl

Honderd jaar Volharding

RHOON – De boerenwagen van Bas Kruijthoff deed dienst als podium toen het fanfarecorps optrad op de kermis Lange Wei in Rhoon. Het was 8 mei 1945. De muzikanten konden tijdens de bevrijdingsweek de instrumenten van zolder halen en weer muziek maken. In de periode 1940 -1945 was de muziekvereniging niet ingeschreven in de Kultuurkamer, dus ze mochten niet in het openbaar optreden. Er werd wel in kleine groepjes muziek gemaakt in een tuindersschuur of een achterkamer. Na 8 mei kwamen er nieuwe leden en het vrije verenigingsleven kon weer beginnen.  
In 1954 werd het eerste tambourkorps opgestart onder leiding van Jan van den Berg, in 1958 verhuisden de repetities van de oude zaal Irene naar het Hervormd Centrum aan de Bernhardstraat. In 1959 werd een deur aan deur collecte gehouden en een extra loterij georganiseerd voor nieuwe uniformen.
In de zomer van 1961 werd er een film gemaakt. De opnames waren van scholen, de padvinderij, winkeliers, bedrijven, huisvrouwen en aan het eind van de dag was er een optocht met muziekvereniging Volharding op de Beatrixstraat. De 8 mm film is er nog altijd. Inmiddels ook op dvd.

Meer berichten