<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Birgitta, Belinda en Manna zijn weer klaar voor Landbouwdag.
Birgitta, Belinda en Manna zijn weer klaar voor Landbouwdag. (Foto: )

Oude ambachten, historische trekkers en hamburgers

RHOON – Manna van Hengel Jr is alweer maanden bezig met Dennis, Teun en Wim om de achttiende editie van de Historische Landbouwdag te organiseren. Brigitte Oosthoek en Belinda Snitselaar houden zich vooral bezig met het werven van sponsors. Een grote klus voor een groot evenement. ,,In januari beginnen we al met vergunningen aanvragen", vertelt Manna. ,,Het wordt steeds moeilijker om dingen voor elkaar te krijgen in verband met de aangescherpte regels. Het organiseren van zo'n evenement kost veel tijd, maar ik moet zeggen dat ik het nog steeds zo leuk vind om te doen, dat ik het ervoor over heb."

,,Ja, ik ook", vult Belinda aan. ,,Tijdens de dag zelf verkopen Brigitte en ik de hamburgers en sateetjes. Het is enorm gezellig en je merkt dat deze dag ook een sociale ontmoetingsdag is geworden."

Tussen de 1000 en 2000 bezoekers weten ieder jaar het terrein bij de Vlakkenburg te vinden. Wat maakt deze dag dan zo bijzonder?

,,Als eerst gaat het natuurlijk om de tractoren", zegt Manna. ,,Vorig jaar waren er zo'n 130. Van hele oude modellen uit de jaren veertig tot opgeknapte Holders en Ursus. Die laatste moet je nog aanslingeren. Tussen 11 en 12 uur rijden we met de tractoren door het dorp. Dat is een ware belevenis. Dit wordt nog maar in weinig gemeentes gedaan, dus het trekt veel mensen van buitenaf."

,,Naast de tractoren zijn er ook stationaire motoren", vult Brigitte aan. ,,Daar kunnen die mannen echt uren naar kijken en luisteren", lacht ze. ,,Er wordt geploegd en 'boeren trekker-trek' gehouden. Hierbij moeten de landbouwvoertuigen zover mogelijk proberen te komen terwijl er een sleepwagen achter hangt."

Ook zijn er weer oude ambachten zoals een klompenmaker, baggerbeugels, een dorswagen waarbij de bedieners in klederdracht zijn. Er wordt paling gerookt, heerlijke bolussen vers gemaakt, de eerste verse pepernoten zijn te koop en boterbabbelaars. Voor de kinderen is er een kinderboerderij met een ezel, kippen en konijnen. Een zandbak, knutselen en de kinderen kunnen geschminkt worden.

Van 10 tot 14 uur zend RTV Albrandswaard live uit en na die tijd zorgen zij voor de muziek. Vanaf 16 uur komen de Travellers uit Pernis voor de vrolijke noot zorgen. Het evenement wordt verzorgd door zo'n veertig vrijwilligers. ,,Het is zo'n traditie in Albrandswaard, dat de meeste ondernemers voor ons klaar staan", zegt Manna. ,,Zo hadden we vorig jaar te weinig hamburgers, maar een belletje met de slager zorgde ervoor dat we binnen korte tijd weer voorraad hadden. Hij had zelfs broodjes bij de MCD gehaald. Hoe mooi is dat?"

De dames hebben plannen genoeg. Ze proberen van alles te regelen. Het enige waar ze tegen aanlopen zijn de vergunningen. Lang niet alles is meer haalbaar. ,,We kijken enorm uit naar 14 september. Wat ik jammer vind, is dat ik zelf weinig van de dag mee krijg omdat ik de hele tijd in de tent sta om bezoekers van hamburgers te voorzien", lacht Belinda. ,,We zorgen er wel voor dat de palingroker, een paar palingen voor ons apart houdt", vult Brigitte lachend aan. ,,Dat is het eerste wat we regelen."

De Landbouwdag wordt om 10 uur geopend door burgmeester Jolanda de Witte. De dag duurt tot 20 uur. Bezoekers wordt geadviseerd om met de fiets te komen. Voor de mensen die met de auto komen is een extra parkeerterrein. Essendijk 24. Toegang gratis.
Belinda en Brigitte zijn goed in het werven van sponsors, maar er kan natuurlijk altijd meer bij. Wie ook een steentje wil bijdragen kan mailen naar landbouwdagrhoon@gmail.com.

Historische Landbouwdag, 14 september van 10 tot 20 uur. Vlakkenburg, Essendijk 24, Rhoon.
Kijk voor het complete programma op historische-landbouwdag-rhoon.nl/.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>