<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto: Picasa

Oogstdag op Tiengemeten

REGIO -De jaarlijkse oogstdag op Tiengemeten is zaterdag 7 september. Het is een traditie. Elke eerste zaterdag van september worden de aardappelen gerooid, het graan gedorst, de grond verder bewerkt.,,Natuurlijk is er veel werk aan vooraf gegaan", vertelt de voorzitter van de activiteitencommissie Johan Dam. Voor de Oude Polder is een zaaiplan opgezet en het nodige poot- en zaaigoed de grond ingegaan. De vrijwilligers van het landbouwmuseum zijn druk bezig geweest de grond te bewerken. Naast het museum zijn diverse demonstratieveldjes met verschillende landbouwproducten aangelegd, zodat de bezoekers kennis kunnen nemen van diverse gewassen. Ook gewassen, die vooral vroeger geteeld werden. Zo krijgt een bezoek aan de landbouwveldjes naast een educatief, ook nog een nostalgisch karakter."

Activiteiten voor jong en oudIn de Oude Polder worden de aardappels gerooid. Men kan zien hoe de grond bewerkt wordt. Ze zijn het hooien, grubberen, ploegen en eggen.  Natuurlijk kunnen de bezoekers helpen bij de verschillende werkzaamheden. Regelmatig rijden de huifkarren getrokken door oldtimer tractoren naar de Oude Polder en weer terug. De aardappelen die geraapt zijn, mogen gratis mee naar huis. Wel moet voor het zakje om de aardappelen in te doen een euro worden betaald. In de Oude Polder kunnen de kinderen ook op een pony rijden.

Bij het museum wordt het graan gedorst. Niet alleen machinaal, maar ook nog met de dorsvlegel. Voor de kinderen is er een speciale kinderdorsvlegel gemaakt, zodat ook zij het zware werk met de dorsvelgel kunnen ervaren. Verder zijn er allerlei machines in werking, zoals de graanmolen, de wanmolen, een spruitenplukker en een stroperser. De dorsmachine wordt aangedreven worden door een Caterpillar.

Op de boerenmarkt is er veel te beleven. Onder andere verkoop van landbouwproducten zoals biologische aardappelen, groenten en fruit, honing, mosterd en diverse bakkerijproducten. Verder diverse demonstraties van de touwslager, de imker, het bewerken van schapenwol, kantklossen, de hoefsmid, het ouderwetse wecken, het maken van mosterd en het vlechten van manden.

In het landbouwmuseum worden chips van aardappelen gebakken. Natuurlijk kan er geproefd worden.  Kinderen kunnen zich de gehele dag vermaken met diverse activiteiten.

,,We zijn trots, dat we ook dit jaar weer een uitgebreid en afwisselend programma aan kunnen bieden," aldus Hans de Man, een van de organisatoren van dit festijn. ,,Voor jong en oud is er veel te beleven."                                                                                                    

Ook kabouter Spruiteprak van het Rien Poortvlietmuseum is met zijn vrouwtje op de oogstdag aanwezig. Ze komen je al verwelkomen bij de pont. Natuurlijk kan men naast het landbouwmuseum ook het Rien Poortvlietmuseum met de kabouterzolder bezoeken.

Met een combi-kaart van 12,50 euro voor volwassenen en 6,25 euro voor kinderen heeft men de overtocht, toegang tot beide musea en deelname aan diverse activiteiten. De volwassenen betalen voor een tocht met de huifkar naar de oude polder één euro en geldt er voor de toegang van het Rien Poortvlietmuseum i.v.m. de oogstdag een speciale prijs van 2,50 euro entree.
Gezien de verwachte drukte en om problemen met parkeren te voorkomen is het advies met de fiets te komen of te carpoolen. Verdere informatie op de website: www.landbouwmuseumtiengemeten.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>