Afbeelding

Een scheet met sommen

Algemeen

In mijn eerste column van deze zomer draaide ik twee letters om in de kop boven het stuk op de website. Stom. Ik weet het. Ik schreef lipliffers in plaats van lipfillers. Maar ja, dat soort dingen gebeuren nu eenmaal. Er was een persoon die me op de fout moest wijzen. Niet privé, maar zo dat iedereen het kon zien. Geen reactie op de column, nee, alleen het woord lipliffers. En dan zo'n superieur vraagteken erachter. Alsof ze niet begreep wat er moest staan. Ik haalde mijn schouders erover op. Ik heb nooit beweerd dat ik perfect ben, dus whatever. Maar later ging ik er toch over nadenken.

Een tijdje terug was ik bij een optreden van Paul Smit. Paul is filosoof, cabaretier en bekend van zijn boeken over nondualiteit. Hij liet het publiek een scheet zien met daarop tien sommen en vroeg wat er opviel. Meteen waren er een paar supersnelle rekenaars die riepen dat som zeven fout was. Dat klopte. Maar het ging erom dat onze hersens erop gefocust zijn om de fout te zoeken in plaats van om op te merken dat er negen sommen goed beantwoord waren. Dus ons brein is zo geprogrammeerd. En dus kan de schrijfster van de opmerking onder mijn column er niks aan doen dat ze enkel en alleen die omgedraaide letters zag.

'Wat gaat er wel goed?' is een tekst die op mijn computerscherm hangt. Want hoeveel er ook op een dag mis kan gaan, er gaan altijd dingen goed. Door je focus hierop te leggen wordt het leven lichter. Hoef je je niet meer te irriteren aan de fouten van anderen en die van jezelf. Mooi toch? Dus misschien reageer ik tegenwoordig een beetje nonchalant op futiliteiten, maar ik kan het iedereen aanraden. Het maakt het leven echt lichter. Dus hard toeteren omdat ik per ongeluk door rood fietste (mijn voet bleef achter de trapper hangen en daarom was ik niet zo snel) doet mij niets meer. En je middelvinger naar me opsteken omdat ik niet snel genoeg inparkeer, daar haal ik mijn schouders over op. Letters omwisselen? Who cares.

Dus schrijfster van de opmerking: dankjewel dat je mij op die fout wees. Ik kreeg er inspiratie van voor deze column en besefte weer eens dat jij er niks aan kan doen en ik ook niet.

O ja, het woordje scheet moet natuurlijk sheet zijn. Dat wist ik echt wel.

Advertenties uit de krant