<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Lokale voedselketen binnen bereik met Rechtstreex

HEERJANSDAM – Iedere vrijdag is het een komen en gaan van mensen aan de Dorpsstraat 32 in Heerjansdam. Ze komen de op de website van Rechtstreex bestelde groenten ophalen. Rieteke Peteroff ontvangt hen enthousiast en met een vriendelijk woord.

Door Ronald Hooijmeijer

Rechtstreex maakt het mogelijk om boodschappen te doen bij lokale boeren en voedselmakers. Bestellingen worden online gedaan en opgehaald bij een wijkchef in de buurt. Men kan vrij bestellen of kiezen voor het gemak van een abonnement.

Bij Rechtstreex worden via het internet verse, seizoensgebonden boodschappen gedaan. Direct bij boeren en makers uit de eigen regio. Zo weet men waar het eten vandaan komt en worden boeren gesteund die werken aan een aantrekkelijk landschap in de regio. Iedereen in deze lokale voedselketen krijgt een gezicht en is net zo betrokken bij goed eten als de besteller. Zo wordt samen het verschil gemaakt en gebouwd aan een alternatieve lokale voedselketen.

De missie van Rechtstreex is om het eten uit een lokale voedselketen zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen die bewust willen eten. Zoveel mogelijk van wat ze eten komt van lokale boeren en makers.

De online bestelde boodschappen kunnen op vrijdag afgehaald worden. En daar komt Rieteke in beeld. Zij is de wijkchef voor deze regio. Met een vrachtwagen worden de bestelde goederen in bulkverpakking 's morgens vroeg in Heerjansdam afgeleverd. Rieteke maakt vervolgens de bestellingen klaar. Verpakt in mooie houten kistjes kunnen de klanten die ophalen.

,,Rieteke is veel met de natuur bezig, stond er op een rapport van de lagere school dat ik pas nog onder ogen kreeg. De liefde voor de natuur zat er dus al vroeg in," zegt Rieteke. ,,Pas nadat de kinderen waren geboren nam dat serieuze vormen aan. Voor die tijd leefden mijn man Ewout-Jan en ik wel milieubewust, maar toen onze kinderen om ons heen liepen te springen zagen we toch wel in dat die kleine mensjes als ze oud worden, ook een goede leefomgeving nodig hebben. Zoals dat nu gaat kan dat wel eens een probleem worden. Geleidelijk ging het roer om. Inmiddels is ons huis CO2 neutraal, vliegen we niet meer en eten we zoveel mogelijk biologisch."

,,Ik maak me echt zorgen over de aarde. Over driehonderd jaar is nog maar een klein deel van deze aardbol bewoonbaar is. Veel mensen zullen geen goede leefomgeving meer hebben. Natuurrampen en oorlogen zullen aan veel mensen het leven gaan kosten. Als we niets doen tenminste. De formule van Rechtstreex past in onze belevingswereld. De garage stond leeg en zo zijn we ertoe gekomen een afhaalpunt te worden. Het is ook een sociaal gebeuren. Iedere week spreek ik mensen die met voedsel bezig zijn. Klanten worden daardoor kennissen."

Christa van der Wende is zo'n wekelijkse klant. ,,Ik ben geen milieuactivist, maar wel altijd bezig met voeding. Gezonde voeding. De spullen van Rechtstreex sluiten daar perfect bij aan. Ik koop veelal biologische producten. Het is gezond en ook smaakvoller." Biologisch eten heeft voor velen het stempel van duur, maar dat is zeker niet zo volgens Rieteke. ,,Onze producten, die overigens niet alleen biologisch zijn, zijn niet per definitie duurder dan in de supermarkt. Wel is het zo dat de verdeling van de winstmarge op de producten anders is. Onze boeren krijgen voor de producten normale prijzen. Als ze aan supermarkten leveren dan krijgen ze minder. Die extra winstmarge is voor de supermarkt.

Vanaf vrijdag 23 augustus zijn de bestellingen weer in Heerjansdam af te halen. Eerst gaat de familie met vakantie. ,,Met de trein", zegt Rieteke. ,,Beter voor het milieu en zoveel leuker van vliegen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>