Afbeelding

Woningbouwvereniging schrijft minister

Algemeen

POORTUGAAL – Woningbouwvereniging Poortugaal heeft samen met 36 woningcorporaties en een huurdersvereniging van Wooncompagnie haar bezorgdheid geuit over het wetsvoorstel huur- en inkomensgrenzen. In een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren laten zij weten grote bezwaren te hebben tegen de voorgestelde maatregelen.

De toelichting op het wetsvoorstel schetst volgens de Poortugaalse corporatie een verontrustend beeld: een sociale huursector die alleen is bedoeld voor de lagere inkomens, met alle sociale en maatschappelijke problemen van dien.

De corporaties verwachten dat deze problemen de samenleving veel méér geld kosten dan dat de voorgestelde maatregelen de overheid op korte termijn besparen. De woningcorporaties vragen de minister het wetsvoorstel huur- en inkomensgrenzen grondig te wijzigen en willen daarbij graag helpen. 'Met elkaar kunnen we zorgen voor het behoud van een sociale huursector als volwaardig woningmarktsegment.'

De partijen hebben vraagtekens bij het feit dat het kabinet, bij de toewijzing van sociale huurwoningen, kijkt naar de huishoudgrootte. Alleenstaanden met een middeninkomen komen hierdoor minder snel in aanmerking voor een sociale huurwoning. Door de voorgestelde maatregelen verdwijnt het ideaal van een brede en gevarieerde sociale huursector, die een thuis biedt aan velen, steeds verder uit beeld. ,,Wij maken ons daar grote zorgen over,'' zegt René Kouters, directeur-bestuurder van WBV Poortugaal. ,,De kern van het wetsvoorstel is: wie meer kán betalen, móet ook meer betalen. De middeninkomens betalen de commerciële hoofdprijs en lage middeninkomens betalen extra om de huur van de laagste inkomens te beperken. Het Rijk, die de betaalbaarheid dus niet meer via de huurtoeslag regelt, ontspringt de dans,''aldus Kouters.

Volgens de directeur-bestuurder is het huurbeleid juist bedoeld om de prijs, kosten en kwaliteit van woningen in evenwicht te brengen. De sociale huursector moet in zijn optiek openstaan voor iedereen die geen toegang krijgt tot een markthuur- of koopwoning.

Advertenties uit de krant