<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl

Buiten bewegen voor Parkinsonpatiënten

REGIO – Hoe moeilijk het ook voor mensen met Parkinson is om van de bank af te komen, bewegen is heel belangrijk. Sterker nog, door bewegen wordt er dopamine aangemaakt, een stofje in de hersens, waar juist mensen met Parkinson te weinig van hebben. Daarom heeft het Parkinson Cafe Rotterdam en omstreken een middag georganiseerd waar mensen met deze nare ziekte kunnen ontdekken welke sport er bij hun past en wat er allemaal mogelijk is.

Parkinson komt voor bij ongeveer 50.000 mensen in Nederland. De grootste groep is zestig jaar, maar er zijn ook jongere mensen die de diagnose krijgen. Vaak wordt er eerst gedacht aan een burn-out omdat de vermoeidheidsklachten de overhand hebben. Erna Kloppers is ervaringsdeskundige en heeft de diagnose zes jaar geleden gekregen. Ze is twee jaar verbonden met het Parkinsoncafé. ,,Naast de vermoeidheid, merk je het bij mij aan stijf bewegen", vertelt Erna. ,,Regelmatig struikelen, krampverschijnselen, trillen en ik ga slechter praten. Gelukkig heb ik goede medicijnen die deze klachten gedeeltelijk verminderen. Als ik veel informatie tegelijk krijg, wordt het lastig en sommige emoties komen pas later omdat het verwerken van informatie langer duurt."

Jacqueline van der Linden is Parkinsonverpleegkundige en voorziet de bezoekers van het café van advies, verwijst ze door en geeft presentaties over specifieke onderwerpen zoals laatst de slaapproblemen. ,,Parkinson heeft een grote impact op de mens en het is fijn voor hen als ze hier komen om ervaringen te delen, lotgenoten te ontmoeten en adviezen te krijgen. Ook voor de mantelzorgers of naaste familieleden kan het verhelderend en prettig zijn", vertelt Jacqueline.

Tot slot zit Anneke Hordijk in de organisatie van de speciale middag. ,,We hebben ontzettend veel belangeloze medewerking gekregen. We hebben niet veel budget, maar willen graag het bewegen extra onder de aandacht brengen. Gamerensport in Poortugaal stelt de locatie beschikbaar. En het bijzondere is dat Alex Hoogland die bezig is met Parkinson Boxing in Nederland uit te rollen ook komt lesgeven. Alex heeft zelf ook Parkinson en weet dus als geen ander hoe je kunt sporten met deze ziekte."

,, Een aantal sporten die deze middag wordt gegeven, kan ook vanuit een stoel worden gedaan", vult Jacqueline aan.

,,Sporten en bewegen is echt heel belangrijk", zegt Erna. Ik merk het als ik een week oversla met mijn zwemactiviteiten. Dan voel ik me minder goed. Ik merk het meteen aan mijn gestel."

Tijdens de beweegmiddag worden er vier groepen gemaakt. Iedere groep maakt 25 minuten kennis met een sport. Cognitieve fitness is er een van. ,,Dit is grappig", zegt Anneke. ,,Je moet bijvoorbeeld je linkerarm uitsteken en naar rechts bewegen. Voor mensen zonder Parkinson is dit al een enorme uitdaging." Dan is er ook nog De YogaSchool die buiten yoga geeft en verzorgt Gamerensport een bootcamp. Naast het sporten is er voldoende tijd om de fysiotherapeut en instructeurs vragen te stellen.

,,We hopen dat de deelnemers er op deze manier achter komen wat ze leuk vinden en wat de mogelijkheden zijn zodat ze deze sport wekelijks kunnen gaan uitoefenen", zegt Erna. ,,Sporten geeft een geluksgevoel en daardoor ben je beter in balans."

'Parkinson Cafe Rotterdam Beweegt Buiten' is op 7 september van 13 tot 17 uur bij Gamerensport in Poortugaal aan de Albrandswaardsedijk 188. Meedoen kost 5 euro. Als toeschouwer meekomen is gratis. Aanmelden graag voor 1 september.

Meer weten? Ga naar www.parkinsoncaferotterdam.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>