Afbeelding

Kriebelbeestjes spotten

Algemeen

RHOON - Kort voor de zomervakantie kwamen zo'n 150 leerlingen van de basisscholen de Grote Reis en CBS Smitshoek op insecteninspectie bij De Vlakkenburg.Een lesje tellen, vangen, onderzoeken, proeven en ravotten in de polder.

Vlinders, bijen, kevers, vliegen en alle andere kriebelbeestjes zijn belangrijk voor de natuur. Ze spelen een hoofdrol in de kringloop van het leven. Ze zorgen voor een gezonde bodem, bestuiven bloemen (vlinders en bijen) en vormen een lekker maaltje voor andere soorten dieren. Kriebelbeestjes helpen ook in de bestrijding van landbouw 'plagen'. Zo hoeven gewassen niet meer bespoten te worden met insecticiden, wat weer ten gunste is voor de natuur en dus ook voor ons.

Natuurmaatregelen
Juist omdat insecten zo nuttig zijn, worden in het Buijtenland van Rhoon maatregelen getroffen om de insectenpopulatie te herstellen. In overhoekjes en naast de akkers richten boeren bijvoorbeeld bloemrijke akkerlanden in. Ook worden naast tarwe, aardappelen, uien en bieten natuurvriendelijke gewassen geteeld, zoals lupine en koolzaad. Gewassen die de bodem verrijken met stikstof, een lust zijn voor het oog en insecten als bijen en vlinders aantrekken. 

Insecten spotten
Waarom insecten zo belangrijk zijn, kregen de leerlingen uit groep 7 en 8 uitgelegd door Marlot Bootsma van Buitenwijzer. In opdracht van de gebiedscoöperatie heeft Marlot dit voorjaar natuurlessen gegeven aan kinderen uit de onder- en bovenbouw.

Net voor de zomer waren de bovenbouw leerlingen van de Grote Reis en CBS Smitshoek aan de beurt. ,,Elke les was weer totaal anders", vertelt Marlot enthousiast. ,,De kinderen trokken het veld in om insecten te tellen, te vangen, te onderzoeken en zelfs te proeven."

Er werden veel bijen, hommels en vlinders gespot tussen de bloemen. En in de sloot werd een verliefd stelletje reusachtige watertorren gevangen. Heel stoer waren de kinderen die eetbare insecten durfden te proeven. Sommigen vonden het nog lekker ook."

Elke les werd afgesloten met een potje ouderwets ravotten in de polder. Tenten van kleden, takken, latten, touwen en knijpers werden opgebouwd. Heerlijk buiten je creativiteit er op los laten. Het waren weer prachtige enerverende lessen in de natuur.

Advertenties uit de krant