<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto: Jos Wesdijk

Twee dagen topsport in De Waal

HEERJANSDAM – Voor de tweede keer worden de Nederlandse kampioenschappen openwaterzwemmen in Heerjansdam gehouden. Zaterdag 10 en zondag 11 augustus is het dorp aan De Waal gastheer voor de nationale zwemtop. Vorig jaar zag de KNZB zich genoodzaakt om de locatie voor het ONK op het laatste moment van de Bosbaan in Amsterdam naar Heerjansdam te verplaatsen. Door de aanhoudende hoge temperaturen was het water in Amsterdam door blauwalg ongeschikt om in te zwemmen. Heerjansdam toonde zich een waardig alternatief. In acht dagen tijd wist de organisatie met behulp van verenigingen uit de omgeving en het bedrijfsleven de baan wedstrijdklaar te krijgen. Het lukte zo goed dat het naar meer smaakte. Een goed gesprek met de KNZB heeft ervoor gezorgd dat bijna driehonderd zwemmers komend weekend weer in Heerjansdam om de medailles gaan strijden.

Maarten van der Weijden
Openwaterzwemmen heeft een rijke historie in Nederland. Er zijn wedstrijden die al meer dan vijftig jaar georganiseerd worden. De bekendste zwemmer in open water is Maarten van de Weijden. Op 21 augustus 2008 won hij de gouden medaille op de tien kilometer tijdens de Olympische spelen in Peking. Recenter is zijn buitenaardse prestatie door het parcours van de Elfstedentocht zwemmend af te leggen. In vier dagen legde hij de 195 km door de Friese wateren gesteund door tienduizenden landgenoten af. Hij maakte de tocht om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Zelf overleefde Van der Weijden de ziekte leukemie. Het geld gaat naar twaalf verschillende fondsen.

De moeilijkheid van het zwemmen in open water wordt voornamelijk bepaald door de omstandigheden. Het weer en de locatie zijn zeer bepalend in wat voor omstandigheden er gezwommen wordt. Ligt het parcours in zee of in een groot meer, dan is golfslag vanzelfsprekend. Een kleine rimpeling op een meer betekent al gauw golfjes van vijftien tot twintig centimeter. Met de vooruitzichten op een zuidwestenwind van kracht vier, belooft het een zwaar kampioenschap te worden. Minstens even belangrijk is de manier waarop het parcours is uitgezet. Het maakt veel uit of men tussen de lijnen kan zwemmen of dat er alleen boeien als keerpunten liggen en de zwemmers zelf de kortste weg moeten vinden.
Al met al is het een boeiende sport die komend weekend van nabij te zien is. Op de locatie aan de Molenweg is de strijd op een groot led-scherm te volgen en een deel van het parcours dat tot aan de spoorbrug loopt, is mee te lopen, doordat de populieren recent gerooid zijn.

42 wedstrijden
De afstanden op het ONK waarvoor de ereplaatsen gestreden wordt variëren van 1500m schoolslag voor de junioren tot en met de Olympische 10 kilometer. Zondag staat er ook nog een triatlon op het programma. Alleen daarvoor hebben zich al tweehonderd deelnemers ingeschreven. Burgemeester Hein van der Loo van Zwijndrecht komt zaterdag het startschot lossen van een van de 42 wedstrijden die op het programma staan.

Tijdens het twee dagen durende sportfestijn worden behalve de ONK ook voor de derde keer de Heerjansdamse Zwemloop gehouden. Nieuw in het overvolle programma is De Kilometer van Heerjansdam waar jong (vanaf 12 jaar) en oud met een geldig zwemdiploma A, aan mee kan doen.

De wedstrijden beginnen beide dagen om 10 uur. Locatie is de Activiteitenvereniging Heerjansdam, aan de Molenweg. De toegang is gratis. Parkeren op de parkeerplaats van vv Heerjansdam. Alle informatie en starttijden op www.heerjansdamchallenge.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>