<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl

Inwoners realiseren eigen zonnepark

RHOON - Langs rijksweg A15 wordt momenteel Zonnepark Rhoon gebouwd met totaal circa 17.000 zonnepanelen. Bijzonder is dat een deel van dit park volledig eigendom wordt van inwoners in de omgeving die zich hebben verenigd in de Rotterdamse Energiecoöperatie. Er is nog ruimte voor een nieuwe deelnemers en op 17 augustus is er een bijeenkomst op het zonnepark voor mensen die hiervoor belangstelling hebben.

Voor mensen zonder eigen dak of met onvoldoende geschikt dak
Het zonnepark van de leden van de energiecoöperatie heeft totaal 724 zonnepanelen. Projectleider Frits Lakemeier: ,,Via de coöperatie kunnen inwoners uit de omgeving hun eigen zonnepanelen in het park leggen en daarmee hun eigen groene stroom opwekken. Zonnepanelen wordt steeds populairder in Nederland. Inmiddels heeft 1 op de 10 woningen in Nederland al zonnepanelen. Maar lang niet iedereen heeft een eigen dak of een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. En soms is er ook te weinig ruimte op het eigen dak door bijvoorbeeld dakramen en dakkapellen. Voor iedereen die het niet zelf kan of wil doen bij de eigen woning, is er dan de mogelijkheid om deel te nemen aan onze energiecoöperatie. Ook huurders en eigenaren in een Vereniging van Eigenaren kunnen meedoen."

Aantrekkelijk rendement
Leden kunnen minimaal 1 en maximaal 100 paneeldelen kopen in het project voor 120 euro per stuk. De leden maken gebruik van een financiële stimuleringsregeling van de overheid, de zogenaamde postcoderoosregeling. Hierdoor ontvangen leden voor iedere opgewekte kilowattuur energiebelasting en btw terug van de stroom die ze thuis verbruiken. Met het project maken de leden dus ook nog eens kans op een aardig rendement.

Lokaal samenwerken aan duurzame energie sterk in opkomst
Lakemeier: ,,Lokale energiecoöperaties komen sterk op in Nederland; inmiddels zijn er al ruim 500. Het zijn verenigingen waarvan de leden met elkaar samenwerken om o.a. lokaal groene stroom op te wekken. Steeds meer mensen beseffen dat er meer groene stroom nodig is en willen hun steentje bijdragen. En via de coöperatie worden ze zelf eigenaar en hebben ze zeggenschap over grote opwekinstallaties in hun omgeving."

Inwoners in de omgeving kunnen meedoen
De postcoderoosregeling vereist dat deelnemers in de omgeving van het zonnepark wonen. Voor dit project is dat iedereen in Albrandswaard, maar ook heel de wijk Carnisselande. Zelfs delen van Rotterdam, Spijkenisse en Hoeksche Waard kunnen meedoen.

Informatie, inschrijving en bijeenkomst
Meer informatie en mogelijkheid voor inschrijving is te vinden op www.zonneparkrhoon.nl. En op 17 augustus tussen 11 en 14 uur op het zonnepark. Routebeschrijving staat op de website.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>