Afbeelding

Blije bijen in de tuin en in de wijk

Algemeen

REGIO – Het gaat niet goed met de insecten. Het worden er steeds minder. In Duitsland deden ze dertig jaar lang onderzoek door de insecten in een bepaald gebied te tellen. Na vijftien jaar was het aantal gehalveerd en weer vijftien jaar later was er slechts 25 procent over. Zorgwekkend. Myriam Börger uit Rhoon zou daar graag verandering in brengen. Ze is biologiedocent op de Willem van Oranje in Oud-Beijerland en is er dan ook druk mee. Ze heeft plannen ingediend voor haar eigen wijk – de Bomenbuurt in Rhoon – zodat het groener wordt en er meer bijenplanten staan. Ook rond haar school in Oud-Beijerland is inmiddels een bloemenpracht te bewonderen. ,, Het kost een paar jaar voor je het juiste zaadmengsel hebt, maar nu ligt er een mooi bijenlint rond de school", lacht Myriam ,,Nu staan er mensen stil bij de school om foto's te maken." Maar daar is het Myriam niet om te doen. ,,Hoe minder insecten, hoe minder vogels en ga zo maar door", vertelt Myriam. ,,Je ziet bijvoorbeeld het aantal zwaluwen afnemen omdat er niet genoeg muggen zijn om de vogels te voorzien van eten."

Imker
Myriam richt zich vooral op bijen, hommels en vlinders. In 2012 werd ze imker. Ze wist niet veel van bijen en wilde haar leerlingen er het een en ander over vertellen, dus besloot ze een cursus te doen. ,,Ik vond dit zo leuk, dat ik er mee door ben gegaan. Bij de Vlakkenburg aan de Essendijk in Rhoon, mocht ik twee bijenkasten plaatsen. In die tijd ging het niet zo goed met de honingbij. Tegenwoordig zijn de gevaren voor hen verdwenen. De imkers hebben de varoamijt, een vervelende parasiet, goed onder controle.

80 procent van de bloemen wordt bestoven door bijen

Daarentegen gaat het nu niet goed met de wilde bijen. Ze zijn de bestuivers en we hebben ze hard nodig." Op de website blijebij.nl staan veel weetjes over bijen. Onder andere vermelden zij dat 80 procent van de bloemen bestoven worden door bijen. Een groot aantal. Daarnaast is onze voeding voor dertig procent afhankelijk van bestuiving door bijen.
Bijen staan ook bekend als beestjes die steken. Maar Myriam haalt haar schouders erover op. ,,De bijen steken alleen als ze in het nauw zitten. Ik ben nooit gestoken, ondanks dat er veel in mijn tuin zitten."

Planten voor bijen
,,Wat we zelf kunnen doen om de bijen en vlinders en andere insecten een plekje te bieden is vrij simpel. ,,Als eerste kunnen mensen bloemen en planten in hun tuin zetten die geschikt zijn voor bijen en vlinders. Op de website drachtplanten.nl staat veel informatie over geschikte planten. Maar op een zonnige dag naar een tuincentrum gaan, geeft vaak ook genoeg informatie. Dan zie je meteen welke planten en bloemen de bijen en vlinders aantrekken. Daarnaast zijn er al voor vijf euro insectenhotels te koop. Hang deze op in de tuin en de bijen kunnen erin overwinteren en er eitjes in leggen. Je hebt er geen last van, hooguit zie je in het voorjaar wat meer bijen dan anders rondvliegen."
Daarnaast adviseert Myriam om in het najaar niet alle dode stengels uit de tuin weg te halen. ,,Hierin kunnen insecten overwinteren. Snoei de klimop niet te fors, laat eens wat takken bloemen vormen. In het najaar is dit een van de weinige planten waar bijen nog voedsel kunnen halen. Zorg ook voor zandige plekjes bijvoorbeeld tussen tegels, hier kunnen kleine zandbijtjes een nestje maken."

Groene wijk
Gemeentes zijn zich al doordrongen van het belang van bloeiende bermen en dit voorjaar was het in deze regio al duidelijk zichtbaar. Veel bermen zagen er prachtig uit. Ook gaan mensen steeds meer het belang van een groene wijk zien.
,,Zolang we bij de gemeente blijven vragen om meer wilde bloemen in de wijk, zal het heus lukken om steeds meer ruimte voor bijen en vlinders te creëren", zegt Myriam. ,,Met de verstedelijking is het enorm belangrijk dat we de noodzaak hiervan inzien."

Advertenties uit de krant