<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto: Ronald Hooijmeijer

'Dit is het allermooiste ambt dat ik heb bekleed'

Burgemeester Hans Wagner neemt afscheid 

Burgemeester Hans Wagner (1963) neemt vanavond afscheid tijdens zijn receptie in het Kasteel van Rhoon. De burgervader werd geboren in Duitsland en groeide op in Nijmegen. In zijn werkende leven bekleedde hij diverse functies in het bedrijfsleven en in de politiek. Uiteindelijk werd hij in 2013 burgemeester van Albrandswaard. Hoe heeft hij de zes jaar burgemeesterschap in Albrandswaard ervaren, wat waren de hoogtepunten en vooral: wat gaat hij nu doen? Een mooi gesprek met de burgervader.

Door Astrid Potuijt

U bent zes jaar burgemeester geweest in Albrandswaard. Hoe heeft u deze periode ervaren?

Deze periode ga ik mijn hele leven niet meer vergeten. Het is bijzonder eervol werk.

In deze zes jaar heb ik met vier verschillende colleges gewerkt en drie verschillende raden. Dat vraagt wel wat van je; iedere keer met nieuwe mensen werken. Maar dat is dan ook het uitdagende van het werk.

Als burgemeester bekleed je meerdere functies. Het mooiste voor mij is de burgervaderrol. Het bezoeken van jubileum-bruidsparen, mensen die honderd jaar zijn geworden en mensen in het zonnetje zetten vanwege een mooie prestatie. Ik ben bij sportkampioenen geweest van wie ik de sport niet eens kende. Zoals twirlen. Fantastisch wat die vrouw allemaal kon. Daarnaast voerde ik vele gesprekken met inwoners en mocht ik kritische vragen stellen. Ik had veel mooie momenten.

Hoe gaf u invulling aan uw portefeuille Openbare orde en veiligheid?

Ik streef altijd naar een veilige en sociale samenleving. Dat is mijn passie. Ik vond deze portefeuille dan ook een mooie. Veiligheid is een punt waar ik me de afgelopen zes jaar veel mee bezig kon houden.Het mooie van deze gemeente is dat de inwoners zelf ook waakzaam zijn. Mede door onze preventiecampagnes en onze inwoners zijn de inbraakcijfers gedaald. De maatschappelijke veiligheid heeft altijd mijn volledige aandacht gehad. 


Wat is u het meeste bijgebleven van deze zes jaar?

Er is me heel veel bijgebleven. Het afgelopen jaar hebben we natuurlijk te maken gehad met drie grote branden. Dan moet ik er als burgemeester zijn en word ik regelmatig op de hoogte gehouden. Maar ook de jaarlijkse Dodenherdenking, de lessen die we over 4 en 5 mei op scholen mogen geven, de bezoeken aan de honderdjarigen van onze gemeente en de 'rode bank'. Op deze bank sprak ik veel inwoners. Ik hoorde complete levensverhalen aan, persoonlijke problemen en inwoners die een eigen visie op de gemeente hadden. Ik vond het fijn om een luisterend oor voor hen te zijn. Natuurlijk kon ik persoonlijke problemen niet zomaar oplossen, maar ik regelde vaak nog eens een extra gesprek voor de inwoner.

U bent voor uw functie van Leidschendam-Voorburg verhuisd naar Albrandswaard. Hoe vond u dat?

Voordat ik solliciteerde naar dit ambt, kende ik deze gemeente eigenlijk alleen van het Kasteel van Rhoon. Het is een prachtige gemeente om in te wonen, niets drijft me hier weg. Het is net Nederland in het klein. Alles is er. Het prachtige groen, belangrijke verbindingswegen, zowel op land als op het water. En juist dat schetst dan ook het bijna onmogelijke dilemma waar Albrandswaard voor staat. We willen er woningen bij maar ook het groen dat we hebben behouden. Vanuit de hele regio komen bezoekers vanwege dit unieke karakter Albrandswaard bezoeken. Dat willen we graag zo houden.

U bent een half jaar uit de running geweest in 2016. Heeft uw vertrek daarmee te maken?

Eigenlijk niet. Maar na de zware operatie aan mijn hart ben ik wel anders naar het leven gaan kijken. Ken je het nummer van Youp van 't Hek, 'Niemand weet hoe laat het is'? Dat houdt me een spiegel voor.Het menselijk leven is zeer kwetsbaar en daarom moet je er dagelijks van genieten. Ik ben ook niet over een nacht ijs gegaan met mijn beslissing. Ik heb er met mijn partner Andrea maanden over gepraat. Er is namelijk nog zoveel meer dat ik wil doen. Het ambt geeft je veel maar sommige zaken en wensen van me kregen ook minder aandacht. Daar heb ik nooit een groot probleem mee gehad, maar nu is het tijd om ook daar weer aandacht aan te schenken.

U bent al lang samen met uw partner Andrea Verwer. Staat zij ook volledig achter uw beslissing?

Andrea en ik zijn ruim 34 jaar samen. We hebben een zoon van 25 jaar en een dochter van 22 jaar. Beiden zijn het huis uit, maar ze komen ook graag thuis.Uiteraard bespreek ik alles met Andrea. Zij houdt me een spiegel voor en zij is een bepalende factor bij de beslissingen die ik neem. Ook toen ik solliciteerde op de functie als burgemeester. Alle cruciale momenten in de gemeente deden we dan ook samen zoals Dodenherdenking, Koningsdag, de installatie van de gemeenteraad enzovoort.

Wat gaat u nu doen?

Ik ben met een aantal plannen bezig maar kan en wil er nu nog niet veel over kwijt. Ik wil graag mijn bestuurlijke, communicatieve en technologische kennis inzetten in bijvoorbeeld een adviserende rol. Maar eerst komt nu de zomer. Ik ga een week naar Berlijn om vrienden te ontmoeten en ik ben van plan het huis eens goed onder handen te nemen. Opruimen en weggooien. Dat hoort ook bij het einde van een periode. Ik zeg niet dat ik nooit meer burgemeester word. Ik zie mezelf ooit nog wel eens als waarnemend burgemeester werken. Alles staat open. Want wat voor mij duidelijk is geworden, is dat het burgemeesterschap mij als persoon heeft verrijkt.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>