Logo deschakelalbrandswaard.nl

De ronde tafels van mooi Rhoon

RHOON - Vorige week dinsdag vond de tweede van de Ronde tafels van Rhoon plaats. Aan de Woontafel werd gesproken over het wonen in het Boerenplan voor de Rand van Rhoon.

Op de goed gevulde Korenzolder van de Buytenhof werd door de bezoekers eerst stil gestaan bij het nut van inspraaksessie zoals deze. Allereerst wordt afgevraagd of een dergelijk marktinitiatief zin heeft als de gemeente niet expliciet mee doet. Direct aansluitend kwamen ook de negatieve ervaringen los die omwonenden hebben met inspraaktrajecten die in het verleden door de gemeente zijn georganiseerd. Veel tijd in gestoken, niet geluisterd is het oordeel.

Varese Conceptontwikkeling, de organisator van de avond, geeft aan dat de ronde tafels in eerste instantie er zijn om te onderzoeken of er draagvlak is voor het Boerenplan, waarin wonen, sport en agrarische vernieuwing samenkomt in de Rand van Rhoon. ,,De lessen van de ronde tafels verwerken we in onze plannen en delen we graag met de gemeente".

De vraag moeten we wel bouwen in de polder van Rhoon wordt steeds als eerste gesteld. Voorzichtig wordt ook kenbaar gemaakt dat het voor de jeugd lastig is om aan een passende woning te komen: ,,Ik vind Rotterdam een leuke stad, maar ik wil er niet wonen. Daarom woon ik voorlopig nog bij mijn moeder", aldus een van de jongere bezoekers van de avond.

Worden de woningen aan de randen van de polder alleen rieten kappen, dus te duur voor gewone mensen? Worden die kleine plekken woningbouw in de uiteindelijke plannen niet veel groter, waardoor de polder toch zijn karakter verliest? Is er wel plek voor sociale woningbouw? Er komt toch niet van die hele goedkope sociale woningbouw naast Essendeal? 

Marianne Kleinjan van stichting Villa Stoer, een ouderinitiatief dat zoekt naar passende woonruimte voor hun kinderen met een verstandelijke beperking, gaf aan dat zij op zoek is naar een locatie voor hun woongebouw. Mooi was het om te zien dat de hele zaal een dergelijk initiatief omarmt en direct actief begint mee te denken over een passende locatie.

De volgende ronde tafel gaat over het verenigingsleven: welke rol kan sport spelen in een modern dorpsleven. Kan een nieuwe accommodatie van de voetbalverenigingen ook gecombineerd worden met andere functies?

De verenigingstafel is op maandagavond 17 juni 20 uur in de kantine van voetbalvereniging WCR aan de Omloopseweg 6e Rhoon.

Aanmelden kan op www.facebook.com/mooirhoon.

Meer berichten