Afbeelding

De ronde tafels van mooi Rhoon

Algemeen

RHOON - Vorige week dinsdag vond de eerste landschapstafel van de Ronde tafels plaats. Aan de Landschapstafel werd gesproken over het Boerenplan voor de Rand van Rhoon.

In een soms hectische avond, waarbij de emoties ook hoog opliepen werd met omwonenden, agrarisch ondernemers, een enkele grondeigenaar en andere geïnteresseerden de wenselijkheid van het plan besproken. Het Boerenplan behelst het toevoegen van woningbouw, de realisatie van een nieuw sportcomplex en vooral het open en agrarisch houden van de polder door agrarische vernieuwing.

Het inpassen van het sportcomplex, met een verwachte overlast van licht en geluid, wordt door bewoners van Omloopseweg en Rijsdijk als zeer onwenselijk ervaren.

Als voorbeeld van agrarische vernieuwing werd er een toelichting gegeven door De Herenboeren, die na Boxtel, Loenen en Rotterdam ook graag in Rhoon een gemengd boerenbedrijf willen oprichten ten behoeve van een consumentencoöperatie. De lokale agrariërs vroegen zich af of dit geen oneerlijke concurrentie oplevert, met gesubsidieerde pachtprijzen en andere regels voor de voedselkwalliteit. Ook werd afgevraagd of die agrarische vernieuwing niet met een eigen ondernemer, zoals de Buytenhof, gerealiseerd kan worden.

Aan de eind van avond kon toch voorzichtig de conclusie getrokken worden dat de inspanning om de polder zoveel mogelijk open te houden gewaardeerd wordt, maar dat ook zeker de voorgestelde plannen verbeterd moeten worden om de omwonenden tevreden te krijgen.

De volgende ronde tafel gaat over het wonen: welke woonwensen we zouden kunnen realiseren met ons Boerenplan. Zijn er bijzondere woonvormen gewenst? Is er in het dorp bijvoorbeeld een collectief van senioren die samen op een boerenhof zouden willen wonen? Of moet de aandacht naar wonen voor de eigen jongeren, zo betaalbaar als in Charlois. Iedereen is welkom om mee te denken.

De woontafel is dinsdagavond 4 juni om 20 uur op de Korenzolder van de Buytenhof

Aanmelden kan op www.facebook.com/mooirhoon.

Advertenties uit de krant