John Mostert in zijn werkplaats
John Mostert in zijn werkplaats

Dit weekend is de Kunst- en Atelierroute

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Op zaterdag en zondag stellen de leden van Kunstkring Albrandswaard voor de 22e keer hun ateliers open voor een bezoek en kennismaking met hun werk. De kunstenaars zijn te zien op twaalf plaatsen in de gemeente, deels in eigen atelier en op een aantal grotere locaties waar ze gezamenlijk exposeren. Er is een divers aanbod van keramiek, schilderijen, glas, fotografie, sieraden, grafiek, etsen, brons, textiel en gemengde technieken.
Naast de huidige leden van de kunstkring is er ook werk te zien van overleden oud-leden, dat op een drietal plaatsen wordt geëxposeerd. En er doen ook dit jaar weer een aantal gastexposanten mee.

Beeldend vormgever John Mostert
John Mostert exposeert voor de eerste keer bij de Kunstroute, maar is zeker geen onbekende in Albrandswaard. Hij maakt al jaren bronzen beelden en daarnaast schildert en fotografeert hij graag. ,,Als kind begon ik, zoals velen, met tekenen", vertelt John. ,,Het leek mij mooi om te leren brons gieten. Ik had geen idee hoe het moest en meldde me aan voor een cursus. Daarvoor moesten we thuis een vorm van was maken. Was is een fijn product om mee te werken. De was kan alle kanten op en je kunt er telkens wat aan toevoegen of het er afhalen. Zolang het maar op de juiste temperatuur is. Ik maakte een moeder en kind waarvan het kind zijn eerste stapjes zet. Dat was in 1992. Sindsdien heb ik veel bronzen beelden gemaakt. Maar ook van corten staalwerk. Dit wil zeggen dat het een eenmalige roestlaag krijgt."

John slaat een map open en laat zijn werk van de afgelopen jaren zien. Het zijn stuk voor stuk prachtige beelden. Ook maakt hij jaarlijks prijzen voor de Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zijn er voorbeelden te bedenken die hij niet kan maken? ,,Ik kreeg een keer het verzoek om een auto te maken en dat leek me niet makkelijk. Samen met de opdrachtgever hebben we toen gekeken wat we wel konden maken. Zo komen we er altijd wel uit."

John werkt drie dagen per week als timmerman. Daarnaast houdt hij zich bezig met kunst. Van marmer beelden maken vindt hij leuk, de polders schilderen en dan vooral met een grapje erin verwerkt, de natuur fotograferen. Er is eigenlijk nauwelijks iets te bedenken waar hij zich niet mee bezighoudt. ,,Het heeft allemaal met elkaar te maken", zegt John. ,,Kunst maken is vooral goed leren kijken naar bijvoorbeeld de juiste perspectieven en verhoudingen." De inspiratie voor zijn werk haalt John uit het leven van alledag. ,,Zo las ik een artikel in de krant over de grutto. De foto die erbij stond, was schitterend. Dus daar kwam mijn idee voor de grutto vandaan", zegt hij terwijl hij naar het beeld naast de bank wijst.

Tijdens de expositie is zijn werk van bronzen beelden te bekijken in boerderij De Werkershoeve aan Werkersdijk 25 in Rhoon. Hij exposeert daar samen met schilder Willem van den Belt. Kijk voor meer informatie op www.johnmostert.nl.

Grafisch werk van Marielle Peters
Marielle Peters houdt zich vooral bezig met grafisch werk. Ze verzint telkens weer nieuwe combinaties waarin meerdere elementen samenkomen. Ze doet aan etsen, linosnede en houtsnede. Tijdens de Kunstroute is haar werk te bewonderen in De Buytenhof aan de Rijsdijk 98 in Rhoon, waar ze samen met vier andere kunstenaars exposeert.
,,Mijn project voor deze kunstroute noem ik 'Vijftig kinderen per jaar'. De mensen die komen kijken, hoop ik te verassen. Ik wil van tevoren niet vertellen wat dit thema inhoudt omdat men er dan al een invulling aan gaat geven", vertelt Mariella.
Alles klopt bij het werk van Marielle, tot in de kleinste details. Zelfs over de manier hoe het bevestigd wordt aan de muur, is goed nagedacht.

,,In 2015 deed ik als gastexposant mee aan de Kunstroute. Ik woonde toen nog in Rhoon. Inmiddels ben ik verhuisd naar Rotterdam, maar ik ben lid gebleven."

Nadat Mariella jarenlang in de (jeugd)hulpverlening en psychiatrie had gewerkt, besloot ze haar oude liefde weer op te pakken. Ze volgde een opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Vrije Academie in Rotterdam. In 2016 rondde ze de studie af.

Een aantal jaar daarvoor was ze begonnen met schilderlessen volgen in De Brinkhoeve in Poortugaal, waar ze nu zelf schilderles geeft. ,,Het zat er altijd wel in", lacht ze. ,,Tijdens de opleiding moesten we alle soorten technieken en materialen uitproberen. Zo kwam ik bij het grafische werk uit. Dat vond ik zo leuk om te doen. Het werken met de drukpers is speciaal omdat het je altijd verrast", gaat Mariella verder. ,,Het ziet er altijd net even anders uit dan gepland. En het mooie is dat er eigenlijk niets is wat je niet onder drukpers kan leggen."

Ideeën zijn er genoeg voor nieuwe projecten. ,,Het is lastiger om er een idee uit te pikken en daarmee aan de slag te gaan. Als ik een idee heb, bijt ik me er in vast en vraag mezelf af hoe ik het verhaal het beste kan vertellen. En natuurlijk moet ik dan zoeken, mezelf regelmatig herpakken en weer opnieuw beginnen. Ik hoop dat ik met mijn werk mensen aan het denken zet, soms zelfs op het verkeerde been, en ze uiteindelijk kan verrassen. Ik wil een verhaal vertellen en die emotie overbrengen en delen."

Kijk voor een overzicht van haar werk op www.mariellapeters.nl.

Schilderijen van Marian Klein - van Tilborg
Marian Klein - van Tilborg schildert en maakt potloodtekeningen. Maar klei vindt ze ook erg leuk om mee te werken. Haar schilderijen spelen veelal af in de Griekse en Romeinse oudheid. ,,Ik heb een fascinatie voor oude beelden uit die tijd", vertelt Marian. ,,Ik ben in Rome en Venetië geweest en ook in het Louvre deed ik volop inspiratie op." Marian gebruikt veel blauw in haar schilderijen, ze heeft zelfs een favoriete kleur. ,,Prussian Blue. Als je dat combineert met bruin van Van Dijk, krijg je zo'n mooie combinatie", lacht ze. Foto's van haar potloodtekeningen zijn verzamelt in mappen. Heel veel honden, katten en paarden komen voorbij, maar ook mensen samen met hun huisdier. ,,Ik maak dit soort portretten vaak in opdracht", vertelt ze. ,,Eigenlijk heb ik mijn grootste liefhebberijen gecombineerd. De dieren en het schilderen en tekenen. Bij ons thuis is het ook zo'n beestenboel."

In 1975 ging Marian naar de academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam. ,,Dit was een avondstudie. Overdag werkte ik op kantoor als telefoniste bij de PTT. In 2004 ging de afdeling verhuizen naar Zoetermeer. Toen besloot ik dat dit een mooi moment was om het roer om te gooien. Al die jaren had ik volop geschilderd en getekend en ook in opdracht gewerkt. Nu zou ik me er volledig op gaan focussen. Hoewel ik naast het schilderen ook voor de dieren zorg, graag paardrijd – ik heb een eigen paard en pony – en natuurlijk het huis bijhoudt, heb ik veel tijd om helemaal op te gaan in mijn werk."

Van klei maakt Marian ook beestjes. Zo kwam ze eens een opgeblazen pad tegen in de tuin. ,,Dit vond ik zo'n bijzonder gezicht, dat ik hem na heb gemaakt van klei. Met takjes uit de tuin heb ik er pootjes aan gemaakt. Hier is nu een hele serie van."

Aan de kunstroute doet Marian al vanaf 2005 mee. ,,Het is ieder jaar weer erg leuk. Hoe druk het is hangt af van veel factoren. Zoals het weer bijvoorbeeld. Meestal komen er veel vrienden en familie langs en vaste bezoekers. En fans", lacht ze. ,,Er zijn mensen die zoveel schilderijen van mij hebben dat ze zelf een expositie kunnen beginnen."

Marians schilderijen zijn te zien in haar atelier aan Rhoonsedijk 62 in Poortugaal. www.marianschilderijen.nl.

Afbeelding
Mariella Peters laat haar werk zien

Advertenties uit de krant