Afbeelding

Verhalenhuis: Kunst is mijn passie voor het leven

Algemeen

Door Yvonne Schults

ALBRANDSWAARD - Anthon Hoornweg, Hoogvliets kunstenaar, vertelde 16 mei bij het Verhalenhuis bevlogen en met humor over zijn leven en zijn werk. De Buytenhof was afgeladen. Eerst genoten de gasten van een heerlijke, door Anthon bedachte, maaltijd met als extraatje door hemzelf gerookte zalm.

Daarna verplaatsten de gasten zich naar de zolder van Het Buytenhuis. Het paste maar net, zo druk was het. Vervolgens schetste Anthon een beeld van een gelukkige jeugd in Hoogvliet, waar hij als klein jongetje al beduidend anders was dan leeftijdsgenoten. Anthon: ,,Ik had twee kauwtjes afgericht, Jacob en Gerrit, en daarmee fietste ik door Hoogvliet. Ook maakte ik toen al beeldjes van zeeklei uit de dijk". Rond 1958 vestigde kunstenaar Ru de Gier zich in Hoogvliet, in een atelier in de oude school naast de Dorpskerk. Anthon's grootouders woonden ernaast, dus ging hij vaak kijken en werd er zelfs leerjongen. Na de MULO, waar hij steeds met z'n hakken over de sloot overging, ging hij naar de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam, waar hij grote voorsprong had omdat hij al veel geleerd had bij Ru. Hij specialiseerde zich in bronsgieten. Anthon: ,,Ik begon met mummies, maar inmiddels maakt ik ook ruïnes van brons, want ik ben gefascineerd door vergankelijkheid. Daarnaast bleef mijn fascinatie voor natuur bestaan. Op de academie begon ik met het creëren van uilen, want die zaten tenminste stil als je ze moest schetsen. Ook stierenkoppen (minotaurussen) maak ik graag". Kunst is voor hem een passie voor het leven. Het publiek luisterde en genoot van de vele kunstwerken die in De Buytenhof tentoon waren gesteld. Allemaal geleende spullen, want al Anthon's verdere werk staat op exposities.

Na de zomerstop volgen nog drie edities van het Verhalenhuis op 19 september, 17 oktober en 21 november. Over de inhoud wordt men later geïnformeerd.

Advertenties uit de krant