Anja Jongejan: 'Deze baan bevalt me heel erg goed'.
Anja Jongejan: 'Deze baan bevalt me heel erg goed'.

Werk aan de winkel in het Buijtenland van Rhoon

Algemeen

Door Astrid Potuijt

RHOON – Anja Jongejan is benoemd tot directeur van gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon, en verantwoordelijk voor de ondersteuning van het bestuur en de leden van de coöperatie. Op 8 april is zij aan de slag gegaan. ,,Het bevalt me goed. Dit werk is heel divers", vertelt Anja. ,,Het ene moment ben ik bezig met een expert over de vogelsoorten die hier voorkomen en het volgende moment hebben we het over de exploitatie van een boerderij."

Buitenmens
Anja heeft jarenlang bij gemeente Rotterdam gewerkt, waar zij verantwoordelijk was voor de educatieve centra, de kinderboerderijen en schooltuinen. Ze heeft meegewerkt aan het verzelfstandigen van deze afdeling tot deze een stichting werd. Toen dit was afgerond, kwam deze vacature op haar pad. ,,Dat moest vast zo zijn", lacht Anja. ,,Ik ben een buitenmens en ik denk ook dat iedereen dat is. Ik geloof echt in de helende werking van de natuur. Zelf wandel en fiets ik veel en dan merk ik altijd weer hoe fijn het is om buiten te zijn."

Voor haar werk als directeur zit Anja natuurlijk veel achter de computer, maar ze gaat ook zeker op pad. ,,Ik wil wel weten waar ik het over heb en vooral veel gesprekken voeren met de mensen die er mee gemoeid zijn. Je kunt natuurlijk geen plannen op de computer gaan maken, zonder precies te weten hoe het zit en hoe het er uitziet."

Streefbeeld
Vorig jaar juni is er een coöperatie opgericht met een bestuur en is het streefbeeld opgeleverd waarin staat hoe het Buijtenland er over tien jaar bij zal liggen. ,,In het streefbeeld komen drie pijlers naar voren", vertelt Anja. ,,Natuur, recreatie en landbouw. Hier moet een goed evenwicht in komen. Er zijn heel veel plannen. Meer wandel- en fietspaden, recreatie zoals een bed and breakfast, een molen, misschien fietsverhuur of een kleinschalig restaurant. En we zouden graag zien dat er naast landbouw, meer vogelsoorten en meer flora in de polders terugkomen."

Vogels en oergranen
Om dit soort plannen te bewerkstelligen, is Anja veel met experts in gesprek. ,,Om te beginnen is er bijvoorbeeld een nulmeting gedaan met betrekking tot de vogels. Over een paar jaar wordt deze meting weer gedaan en hopen we meer soorten te hebben aangetrokken. De vogels moeten dit dus een aantrekkelijk gebied gaan vinden en daar zijn we dan qua inrichting en herstel van bodemleven weer hard mee bezig. Maar ook willen we oergranen terugbrengen. Zoals emmertarwe, eincorn en de echte spelt."

,,Het hele traject gaat met vallen en opstaan", gaat Anja verder. ,,We willen bijvoorbeeld oogsten zonder insectenbestrijdingsmiddelen te gebruiken, want de insecten zijn ook hard nodig voor een evenwichtige natuur. Hierdoor mislukt bijvoorbeeld een oogst en daar hoort dan weer een oplossing bij. Zo blijven we van alles uitproberen."

Veel werk
Het streefbeeld is uitgebracht in boekvorm en is ook te downloaden via de website. Het ziet er prachtig uit. Maar zoals Anja al aangeeft: er is serieus veel werk te doen. De boerderij Zegenhoeve staat op het punt om geëxploiteerd te worden. ,,We hopen dat hier bijvoorbeeld een fietsverhuur of een kleinschalig pannenkoekhuis in komt. Ook denken we aan een kleine natuurcamping en boerderij De Buytenhof is natuurlijk een fantastisch voorbeeld van hoe we het graag zien. Ook willen we drie ingangen realiseren, zodat men ook echt ziet dat je in het Buijtenland bent. De in- en uitgangen zouden bij de Koedood komen, De Rhoonse Baan en bij boerderij De Zegenhoeve. En natuurlijk willen we bijdragen aan de trend om voedsel niet de halve wereld over te slepen, maar dicht bij huis te kopen.

Anja kan nog uren doorpraten over al die mooie plannen. Er is veel werk aan de winkel, maar ze heeft er zin in. Via de website kan men alles lezen over de plannen die zijn gemaakt en vertellen de leden van de gebiedscoöperatie hoe zij stap voor stap bijdragen aan de ontwikkeling van het Buijtenland van Rhoon.

Zie www.buijtenland-van-rhoon.nl. Mailen kan naar info@buijtenland-van-rhoon.nl of volg het Buijtenland van Rhoon op Facebook.

Het streefbeeld voor over tien jaar.

Advertenties uit de krant