<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Ria Hahn (links) en Bertie Barendregt met de kaart die 59 jaar spoortloos is geweest.
Ria Hahn (links) en Bertie Barendregt met de kaart die 59 jaar spoortloos is geweest. (Foto: )

Ansichtkaart na 59 jaar weer terug bij afzender

RHOON - Ria Hahn kreeg een paar weken geleden een bijzondere kaart thuisbezorgd. Haar eigen kaart, die ze verstuurde naar Corrie als meisje van veertien jaar. Het was het jaar 1960 toen Ria op jeugdkamp ging in Duitsland. Haar broer en schoonzus waren leiding van het kamp en daarom mocht ze mee. Corrie van Houten was ook leiding en Ria had een leuke klik met haar. Corrie vertelde dat ze op de boot Vios zou gaan varen en Ria beloofde haar een kaart te sturen. Eenmaal weer thuis, deed Ria wat ze had beloofd. Ze kocht een kaart bij firma van Es, een tabakszaak in Rhoon, met daarop de woorden: Groeten uit Rhoon. Ze plakte er zes cent aan postzegels op en verstuurde de kaart. Maar nu blijkt dat de kaart nooit bij Corrie is aangekomen. Met Corrie heeft Ria ook nooit meer contact gehad, maar haar schoonzus nog wel. Dus ze wist ook niet de kaart niet aangekomen was.

Waar de kaart is geweest, is een raadsel

Bertie Barendregt is een fanatieke ansichtkaartverzamelaar. Ze is geboren en getogen in Rhoon en het is dan ook niet zo gek dat haar verzameling veel kaarten van Rhoon beslaat. ,,Via Marktplaats tik ik nogal eens kaarten op de kop", vertelt ze. ,,Zo heb ik kaarten van de Dorpsstraat, de oude school, de Rijsdijk, de kerk enzovoort." Het boek zit vol mooie plaatjes van Rhoon in vroeger tijden, die ze trots laat zien. Er zitten kaarten van een paar euro bij, maar ze betaalde ook eens 75 euro voor een kaart. De kaart is verstuurd door kunstschilder Bieling.
,,Via Marktplaats vond ik een kaart die ik al in mijn bezit had, maar de foto toonde de achterkant en deze bekeek ik eens goed.", gaat Bertie verder. ,,Ik zag de naam van Ria van Bokkem (Ria's meisjesnaam) staan. Ik ken Ria al mijn hele leven. Ik vond het zo leuk, dat ik de kaart kocht voor 1,50 euro en naar Ria heb verstuurd."

,,En ik was natuurlijk heel erg verbaasd om deze kaart te ontvangen", zegt Ria. ,,Hoe bijzonder is het dat deze kaart nooit bij Corrie is aangekomen, maar niet is vernietigd. Waar de kaart is geweest al die jaren is een raadsel. Er staan stempels op en er is op geschreven."

Ria heeft contact met Corrie opgenomen om te vertellen dat de kaart terecht is. ,,Corrie is het nooit opgevallen dat ze geen kaart heeft gekregen. Maar ja, logisch natuurlijk, we hebben elkaar daarna nooit meer gezien", zegt Ria.

Bertie heeft nog meer leuke vondsten gedaan met haar verzameling. Zo vond ze een kaart van het christelijke koor Hosanna waar haar opa en oma op staan. De foto is zo rond 1905 gemaakt. Het koor bestond maar vijf jaar en repeteerde in Irene, het verenigingsgebouw. Ze weet niet waar de foto genomen is, want de boerderij waar het koor voorstaat, is nergens te vinden in Rhoon of op oude foto's.

Eerder vond ze ook al eens een kaart van een inmiddels overleden man die ze had gekend en waar ze zijn vrouw mee blij kon maken.

Haar verzameling is indrukwekkend. Prachtige beelden van het oude Rhoon.


Ook zo'n leuk en bijzonder verhaal te vertellen? Mail naar redactiealbrandswaard@
baruitgeverij.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>