Logo deschakelalbrandswaard.nl

Schadecijfers over 2018 bekend

ALBRANDSWAARD - De gemeente was over 2018 ruim 25.000 euro kwijt aan vandalisme. Dit is bijna dertig procent van alle schades, die werden gemeld in en bij openbare gelegenheden van de gemeente. Wethouder Martijn Heezen roept een ieder – en in het bijzonder ouders - op om het gesprek aan te gaan over vandalisme.

,,Vaak zijn het jongeren die schade toebrengen buiten. Uit baldadigheid of omdat het stoer zou zijn", aldus de wethouder. ,,Het lijkt me een goede zaak als daar thuis – bijvoorbeeld aan tafel - over wordt gesproken. En dan hoeft het niet zo te zijn dat een kind iets hééft gedaan; het gaat erom dat ze weten dat het niet hoort en gevolgen heeft."

De grootste schade die werd veroorzaakt door vandalisme bedroeg 11.200 euro en werd toegebracht aan het kunstgrasveld van sportpark Polder Albrandswaard. Daarnaast liep het gazon op het sportpark die nacht schade op, waarvan herstelwerkzaamheden 840 euro kostten. Verder was de vernieling van de clownskop-basket op het schoolplein van obs Valckesteijn goed voor 1.000 euro uit de gemeentelijke kas.
De totale schade binnen de gemeente bedraagt bijna 84.000 euro, waarvan een krappe 25.000 euro komt door moedwillige vernieling.

Wethouder Martijn Heezen: ,,Schade door storm of water is overmacht en tegen een poller rijden doe je doorgaans ook niet expres, om maar een paar schademeldingen te vertellen. Maar een prullenbak opblazen, een ruit ingooien of ergens graffiti op spuiten wel. Ik vind dat een kwalijke - en onnodig dure - zaak. Ik heb er persoonlijk moeite mee als mensen bewust andermans spullen kapotmaken."
Hoewel vandalisme overal plaatsvindt, kan de gemeente wel 'hotspots' aanwijzen. Zo zijn er veelvuldig vernielingen bij de scholen, sportpark Polder Albrandswaard, de sporthal en langs de metrolijn.
Het vandalisme in Albrandswaard betreft voornamelijk glasschade. 'Even een ruitje vervangen' kost al gauw honderden euro's. De rekening is voor de burger. Wethouder Martijn Heezen: ,,Eigenlijk gooien de vandalen hun eigen ruiten in, want zij moeten er uiteindelijk ook zelf voor betalen. En hun ouders ook."

Meer berichten