Wethouder Mieke van Ginkel samen met Martin.
Wethouder Mieke van Ginkel samen met Martin.

Gemeente en werkgever zorgen voor beschut werk

Algemeen

POORTUGAAL/HOOGVLIET – Gemotiveerd, loyaal en altijd honderd procent inzet. Dat is wat iedere werkgever wenst van werknemers. De twintigjarige Martin uit Poortugaal is zo'n werknemer. Martin wil dolgraag, maar door zijn beperking is het nodig dat hij in een 'beschermde' omgeving aan de slag kan. Dankzij 'beschut werk' en de welwillende Aldert Bergwerff werkt hij sinds kort bij La Cocotte in Hoogvliet.

Beschut werk is er voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Het gaat om mensen die alleen kunnen werken in een 'beschutte' omgeving, onder aangepaste omstandigheden. Deze mensen hebben begeleiding en aanpassing nodig op hun werk(plek) en zijn daarbij afhankelijk van werkgevers.
Het is aan de gemeente om te voorzien in plekken voor beschut werk. Martin kwam aan een baan dankzij een netwerkbijeenkomst Participatie in de gemeente Albrandswaard.

Geen stress
Vier dagen in de week rijdt Martin nu met zijn 45 km/uur wagen naar Hoogvliet om daar te werken bij La Cocotte. Hij werkt in de keuken en zijn taak bestaat uit voorbereidingen treffen. Bijvoorbeeld sla snijden of aardappels bakken.
Franklin en Dion, oudgedienden van de horecaonderneming aan de Nieuwe Langeweg, begeleiden hun jonge collega. Franklin is positief gestemd over Martin: ,,Hij doet het goed!" En ook Martin zelf heeft schik in zijn werk. ,,Ik vind horecawerk leuk en hier wil ik wel blijven", reageert hij zelf.
Belangrijk voor hem is dat het werk is aangepast en hij geen stress ervaart. Martin zelf zegt geen stress te ervaren op zijn werkplek. ,,En als het wel zo is, dan geef ik dat aan en wordt er rekening met mij gehouden."

Een pluim
Martin is de eerste uit Albrandswaard die een 'beschutte' werkplek heeft gevonden. Het was tijdens een netwerkbijeenkomst in Albrandswaard dat Bergwerff zich bereid toonde om iemand een baan te bieden die aanpassing vereist. Wethouder Mieke van Ginkel: ,,We willen iedereen graag een baan kunnen bieden, maar daarvoor zijn we afhankelijk van werkgevers. Echt een enorme pluim voor Aldert Bergwerff en andere werkgevers dat zij dit doen."

De wethouder meent dat het bij het creëren van werkplekken voor mensen met een beperking belangrijk is om naar de werkgever te kijken. ,,Kijk naar de mogelijkheden die werkgevers zelf zien en niet naar het systeem. Als je hun de ruimte geeft om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen, dan lukt het."

Meedraaien in de maatschappij
Bergwerff is geen onbekende als het gaat om het helpen van mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Juist daarom was hij ook uitgenodigd voor de bijeenkomst. "Ik vind het belangrijk om mensen te helpen en hen mee te laten draaien in de maatschappij." Het is wel voor het eerst dat hij iemand in zijn zaak heeft werken die zogenoemd beschut werk doet. Bergwerff: "Het gaat om een doelgroep die moeilijk aan een baan komt. Dat komt door een beperking, niet omdat ze niet willen. Deze mensen zijn gemotiveerd, ze kunnen alleen niet alles. Wat je bijvoorbeeld merkt is dat zij snel hun plafond bereiken. En bij stress kunnen zij niet zomaar een tandje bij zetten. Maar het zijn juist hun motivatie en groei als het lukt, is waar ik energie uit haal."

Welwillendheid werkgevers
Het is de taak van de gemeente om een werkplek te vinden voor personen die beschut werk nodig hebben. Voorheen waren er de zogenoemde sociale werkplaatsen waren, maar sinds 2015 moet binnen het reguliere bedrijfsleven of binnen de overheid naar geschikte banen worden gezocht.
De gemeente is afhankelijk van de welwillendheid van werkgevers, die vaak aanpassingen moeten verrichten en een risico lopen (onder andere een verhoogde kans op ziekmelding en loondoorbetaling bij ziekte). De gemeente dekt de risico's gedeeltelijk af, maar de ervaring leert dat werkgevers toch terughoudend zijn.
Wethouder Mieke van Ginkel: ,,Wij proberen zo goed mogelijk in arbeidsplaatsen te voorzien, maar het is een feit dat we afhankelijk zijn van werkgevers. Ik denk dat wij ons goed moeten richten op de mogelijkheden die zij hebben en goed luisteren naar hun wensen. Ik ben ervan overtuigd dat we dan meer voor elkaar krijgen."

Martin helpt met allerlei voorbereidingen.

Advertenties uit de krant