Het terrein zoals het er nu bij ligt.
Het terrein zoals het er nu bij ligt.

'Hart van Poortugaal' weer stap dichterbij

Algemeen

POORTUGAAL – Het plan om aan de Emmastraat in Poortugaal een complex met winkels, gezondheidscentrum en 26 appartementen neer te zetten, kan verder worden ontwikkeld. De gemeenteraad stemde maandagavond unaniem in met het nieuwe bestemmingsplan.

Door Anouk Breeman

Alle fracties zijn blij dat er eindelijk iets gaat gebeuren met het stuk braakliggende terrein bij de entree van het dorp. Wel zetten een aantal partijen, zoals EVA, GL, PvdA, CU-SGP en NAP, vraagtekens bij de invulling van het plan.

Zo vreest EVA dat bewoners niet genoeg worden betrokken. ,,Zij maken zich bijvoorbeeld zorgen over de hoogte van het pand, het aantal parkeerplaatsen en de groene invulling. Ook vragen zij zich af hoe het straks gaat met de bevoorrading van de PLUS supermarkt. De draai die vrachtwagens daar moeten maken is straks nóg krapper", zei Mariëlle Vergouwe, die namens EVA een motie indiende om bewoners meer bij het plan te betrekken. Een ander pijnpunt is de invulling van de winkelpanden op de begane grond van het complex. Vergouwe: ,,Gaan we niet bouwen voor leegstand? Er gaan al winkels weg en steeds meer mensen kopen online."

Winkels
Ook GroenLinks maakt zich zorgen over de invulling van de nieuwe winkelpanden. ,,Ik hoop dat er inderdaad winkels komen. Maar er is al leegstand in het dorp. Dus kun je er beter bij de bouw al rekening mee houden dat die panden later omgebouwd kunnen worden tot woningen. Zorg dat er al leidingen liggen voor sanitaire voorzieningen bijvoorbeeld", betoogde James Scharink (GL). Hij diende een motie in om voorafgaand aan de bouw met de projectontwikkelaar onderzoek te doen naar de mogelijkheid om winkelpanden bij langdurige leegstand om te bouwen naar kleine woningen voor starters en ouderen.

,,Waarom zo pessimistisch? Wij zijn juist heel enthousiast over dit plan", reageerde Eric van der Klooster (VVD). ,,De winkels en horeca op de begane grond maken het gebied levendiger. Ook de twee supermarkten en het gezondheidscentrum zorgen voor aanloop. Als mensen boodschappen hebben gedaan of naar de fysiotherapeut zijn geweest, kunnen ze nog even ergens koffie drinken."

Verplaatsen
,,Eindelijk gebeurt er eens wat. We hebben hier een mooi plan liggen en omwonenden zijn tevreden", stelde Wendy Verduijn (Stem Lokaal). Leefbaar Albrandswaard wilde weten met welke bewoners EVA heeft gesproken. ,,Ik hoor geen negatieve geluiden. Ik woon er zelf!", zei Suzanne Voogdgeert.

,,Er is voldoende vraag, er zijn al drie gegadigden voor de nieuwe winkelpanden", reageerde wethouder Bas Boender. ,,Als er al winkelpanden worden omgebouwd tot woningen, dan zijn dat eerder die in de Dorpsstraat. Dan verplaatsen we het winkelgebied naar het nieuwe centrum." De wethouder verzekerde dat bewoners en ondernemers worden betrokken. ,,Dat gebeurt bij de uitwerking van het plan." Beide moties werden afgewezen.

Advertenties uit de krant