<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Wie helpt ermee met schoonmaken van De Grienden?

ALBRANDSWAARD - Aankomende zaterdag 9 maart is de jaarlijkse schoonmaakdag van de Grienden. Het is hard nodig om alle rotzooi te verwijderen. Er komt veel vanuit de Oude Maas in de Grienden terecht. Opvallend zijn de grote aantallen wegwerpaanstekers die er ieder weer worden gevonden. Ook worden er altijd veel stukken van oude kabels gevonden en natuurlijk plastic. De grote schoonmaak wordt georganiseerd door drie organisaties.

Vereniging Carnisse Grienden houdt al jaren een oogje in het zeil in het gebied. De vereniging telt ruim vijfhonderd leden. ,,Hoe meer leden, hoe sterker we staan", vertelt Leo Heezen. ,,Leden betalen tien euro per jaar en krijgen daarvoor een boekje over wat er zoal aan dieren en planten te vinden is in het gebied. Tijdens de grote schoonmaakdag zijn er zeker zeventig mensen actief van de vereniging. Dit is inclusief kinderen die natuurlijk ook een steentje bij kunnen dragen. Hoe meer mensen er komen, hoe schoner we het gebied kunnen maken."

Klein Profijt wordt door de leden van Lionsclub Rhoon onder handen genomen. ,,Klein Profijt is een fantastisch, maar zeer kwetsbaar gebied", vertelt Jos Janssen. ,,Met de Lionsclub willen wij graag een maatschappelijke bijdrage delen en daarom zetten wij ons ook in voor de grote schoonmaak. We zijn met zo'n twintig leden en hopen natuurlijk dat zich meer mensen aanmelden om samen met ons het jungle-achtige gebied op te ruimen."

Tot slot gaat Tafelronde Rhoon 154 zich inzetten voor de Rhoonse Grienden. ,,Meestal zetten wij ons in voor de zorg en mensen met een beperking, maar dit keer wilden we ook graag wat betekenen voor de natuur", zegt Arend Hammig. Tafelronde Rhoon is een zelfde soort club als de Lionsclub, met het verschil dat de leeftijd tot en met veertig jaar is. ,,We zijn nu met acht man en willen deze groep natuurlijk nog graag uitbreiden. Ook voor kinderen is het erg leuk om mee te werken aan de schoonmaak. Het is eens een keer een ander soort uitje."

De datum 9 maart is niet zomaar uitgekozen. ,,Eigenlijk is dit het enige weekend dat we de schoonmaak kunnen uitvoeren", vertelt Leo Heezen. ,,Het tij moet zo laag mogelijk zijn en we moeten voor het broedseizoen aan de slag.'' Elma Schreuders vertelt dat ze van te voren een rondje door het gebied loopt. ,,We kijken of er al nesten zijn, zodat we deze met rust kunnen laten."

Het ingezamelde zwerfafval wordt afgevoerd door het Zuid Hollands Landschap. De beheerders stellen werkmateriaal ter beschikking.

Meehelpen?
Wie een handje wil helpen op 9 maart kan zich aansluiten bij de Carnisse Grienden om 10 uur op het terrein van Kraaijeveld aan de Koedoodsehaven te Barendrecht. Om 13 uur staat hier de erwtensoep voor alle harde werkers klaar. Aanmelden is niet nodig.
Meehelpen in Klein Profijt kan door aan te melden via rhoon.oudemaas@lions.nl of 06-20696835. In Klein Profijt staat ook een hapje en drankje klaar voor de 'schoonmakers'.
De handen uit de mouwen steken in de Rhoonse Grienden? Aanmelden kan via Facebook: Schoonmaak Rhoonse Grienden.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>