Er zijn 96 ondergrondse containers nodig voor het plan.
Er zijn 96 ondergrondse containers nodig voor het plan.

Gemeente denkt na over ondergrondse afvalcontainers

Algemeen

Door Anouk Breeman

ALBRANDSWAARD - ,,Als we niks doen, stijgt de afvalstoffenheffing enorm." Deze boodschap gaf de heer Van Winden van NV BAR Afvalbeheer maandagavond in de commissie Ruimte. Met een presentatie lichtte hij het nieuwe beleidsplan Afvalstoffen toe.
Vanuit het Rijk krijgen de gemeenten opdracht om afval beter te scheiden. In 2020 mag 100 kilo restafval per persoon per jaar worden ingeleverd, zo'n 25 procent van het totale afval. In 2030 mag er helemaal geen restafval meer worden ingeleverd. ,,Om te zorgen dat de afvalstoffenheffing niet teveel stijgt, moet de hoeveelheid restafval dus omlaag. En de hoeveelheid grondstoffen die we inzamelen, zoals glas, papier, textiel en gft, moet juist flink omhoog", vertelde Van Winden.
Op dit moment levert men in Albrandswaard 202 kilo restafval per persoon per jaar in. In dat afval zit bijvoorbeeld nog 67 kilo gft, 37 kilo plastic en 24 kilo papier. Van Winden: ,,We gooien dus grondstoffen, oftewel geld, weg. Van gft-afval kan onder meer compost en bio-gas worden gemaakt. Hoe minder restafval, hoe lager de afvalstoffenheffing."
Om dat te bereiken, zijn een aantal scenario's opgesteld. De variant waarbij de gemeente oud papier en gft in mini-containers ophaalt en bewoners hun restafval (inclusief plastic, blik en drinkpakken) in zakken naar een ondergrondse container brengen, biedt het beste resultaat tegen de laagste kosten. Bewoners mogen 104 keer per jaar een vuilniszak in de container gooien. Wie meer zakken wegbrengt, betaalt een hoger tarief.

Er zijn 96 nieuwe ondergrondse containers nodig, een investering van 1,7 miljoen. Aan de andere kant wordt er een ophaalronde bespaard.

Advertenties uit de krant