Gaat het braakliggende terrein aan de Emmastraat er zo uitzien?
Gaat het braakliggende terrein aan de Emmastraat er zo uitzien?

Wel of geen winkels erbij aan de Emmastraat?

Algemeen

Door Anouk Breeman

POORTUGAAL – Vriend en vijand zijn het erover eens dat de entree van Poortugaal moet worden herontwikkeld. Maandagavond discussieerde de commissie Ruimte over het plan om aan de Emmastraat de bouw van 26 appartementen, winkels, horeca en een gezondheidscentrum mogelijk te maken. Daartoe moet het bestemmingsplan worden gewijzigd.

Dit bouwplan Hart van Poortugaal wordt drie of vier bouwlagen hoog. Op de begane grond is ruimte voor winkels en een gezondheidscentrum. Het nieuwe bestemmingsplan maakt eveneens horeca mogelijk, die tot uiterlijk 23 uur open is.

Belanghebbenden gebruiken het inspreekrecht doorgaans om bezwaren in te dienen tégen plannen. Maar Hans den Ouden van de winkeliersvereniging hield juist een pleidooi vóór het bouwplan. ,,Het is nu een troosteloos stukje grond. Het is goed voor de doorstroming om nieuwe appartementen te bouwen", betoogde hij. ,,Er zijn nu twee supermarkten. Als je daar basisbehoeften aan toevoegt, zoals een drogist, geeft dat echt een meerwaarde. Het wordt dan een ontmoetingsplek."

Leegstand
Maar diverse partijen, zoals EVA, CU-SGP en NAP, uitten hun zorgen of die nieuwe winkelpanden wel gevuld zullen worden. ,,Veel mensen bestellen online. En er staan nu al winkels leeg in het dorp. Zijn er mogelijkheden om van die commerciële ruimtes –als ze niet verhuurd worden - later alsnog woningen te maken?", wilde Mariëlle Vergouwe (EVA) weten.
,,Dat kan wel", reageerde wethouder Bas Boender. ,,Maar een heleboel woningen en twee supermarkten is niet de manier om het gebied levendig te maken."

,,Geloven we nou echt dat daar winkels komen?", wilde ook Johan van Wolfswinkel (CU-SGP) weten. Wethouder Boender gaf aan dat er zeker gegadigden zijn. ,,Maar winkeliers tekenen geen overeenkomst als het bestemmingsplan nog niet vaststaat."

Parkeerplaatsen
Ook maken NAP, CU-SGP en PvdA zich zorgen of er genoeg parkeerplaatsen zijn. ,,In het onderzoek naar de parkeerdruk worden plaatsen meegeteld die niet openbaar zijn", zei Richard Steger (NAP). ,,Zelfs op de drukste momenten worden de parkeerplaatsen lang niet allemaal bezet. Bovendien kunnen dezelfde parkeerplaatsen dubbel, op verschillende momenten, worden gebruikt", reageerde een ambtenaar.

De gemeenteraad beslist op 4 maart over het bestemmingsplan.

Het braakliggende terrein aan de Emmastraat.

Advertenties uit de krant