Afbeelding

Op wereldreis met kinderen: Martijn en Dionne doen het gewoon.

Algemeen

Half januari belde ik met Martijn Huizer, die op dat moment in Thailand verbleef samen met zijn vrouw Dionne en kinderen Mika (4) en Daelynn (2). Martijn en Dionne zijn de eigenaren van de succesvolle website Reishonger.nl, met een gemiddelde van 150.000 bezoekers per maand. Het Ridderkerkse stel heeft al de halve wereld rondgereisd, maar nog steeds staan er plekken op hun lijst waar ze nog eens naartoe willen.

Door Astrid Potuijt

Reishonger.nl bestaat nu tien jaar. Het begon als een hobby. Tijdens hun eerste wereldreis hielden ze via een blog familie en vrienden op de hoogte. Inmiddels schrijven er vijftien tot twintig vaste mensen voor de website en hebben ze 45 wisselende schrijvers. Op de site is van alles over reizen te vinden. ,,Iedere dag publiceren we nieuwe reportages. Over goed bewaarde geheimen van verborgen plekjes, bijzondere stedentrips, handige reistips en nog veel meer. Van Argentinië tot Zwitserland. Je kunt op de site heerlijk wegdromen bij kleurrijke foto's en persoonlijke reisverhalen", vertelt Martijn. De reishonger gaat nooit meer weg, dat blijkt wel. Want nu, tien jaar later, is het gezin de wereld aan het rondreizen.

De kinderen zijn nog jong, misschien wel te jong om deze reis zich later te herinneren. ,,Maar wees eerlijk: hoeveel details weet je zelf nog van reizen van tien jaar geleden, of de reizen die je zelf maakte als kind?", zegt Martijn. ,,Ik ben mijn ouders dankbaar dat ik toen ik tien jaar was mee naar Zuid-Frankrijk mocht, maar meer dan wat vlagen weet ik ook niet meer. Mika en Daelynn genieten echt enorm! Leren elke dag en zijn hele dagen buiten. Hoe kun je beter 'bonden' als familie, dan door samen zo'n onvergetelijk avontuur te beleven? Ik ben ervan overtuigd dat onze reizen onze kinderen vormen. Hopelijk tot net zulke reisliefhebbers als wij, maar anders toch op zijn minst tot heel flexibele personen die open staan voor andere culturen. Bovendien reizen we niet alleen voor hun, maar ook voor ons eigen plezier. Het zou toch zonde zijn om zoveel mooie bestemmingen te laten liggen alleen maar omdat je denkt dat ze het zich toch niet meer zullen herinneren."

De reis begon half oktober 2018 in Florida. Vervolgens zijn ze doorgereisd naar Mexico en Belize, waar vooral de Maya-tempels diepe indruk maakten op de kinderen. Via San Francisco reisde het gezin naar Hawaii. Daarna via Osaka naar Tokio en daarna zeven weken naar Thailand. Hierna staat een cruise vanaf Singapore op de planning, een week naar de Malediven en er wordt afgesloten met drie weken Sri Lanka. Onderweg maakt het gezin van alles mee. Helaas ook mindere dingen, zoals dat de laptops en tablets werden gestolen. Maar daarentegen leren ze ook weer de goedheid kennen van de mensen die hen helpen.

Op mijn vraag waar ze nog graag naar toe zouden willen, heeft Martijn meteen antwoord. ,,We willen nog op safari in Afrika. Maar daar moeten de kinderen wel wat groter voor zijn. We vermijden de malarialanden nu nog het liefste. Ook Brazilië en Argentinië staan nog op het lijstje.''

Later mailt Martijn me nog de favoriete bestemmingen.

Dionne: ,,Borneo, Borneo, Borneo!!!! Na onze trouwerij op Bali zijn we met een lokaal vissersbootje op pad gegaan naar de binnenlanden van Borneo. We gingen op zoek naar de orang-oetans. Er was geen toilet aan boord en we aten wat er die dag gevangen of geplukt was. Met handen en voeten communiceerden we met de visser en zijn vrouw en hun kinderen. Na drie dagen kwamen we aan en na een trekking door het oerwoud stonden we plotseling oog in oog met de orang-oetans."

Martijn: ,,Fiji! We verbleven in Fiji op een eiland genaamd 'Bare foot' (Drawaqa Island). De bewoners dreven nog ruilhandel met omringende stammen van andere eilanden, er was geen elektriciteit en we sliepen in houten bamboehutjes aan het strand. Het ultieme Robinson-gevoel!"

En als ze samen mogen kiezen dan wordt het Thailand. ,,Het land heeft alles", schrijft Martijn in zijn e-mail. ,,Prachtige stranden, zalig klimaat, vriendelijke bevolking, heerlijk (en spotgoedkoop) eten en is ontzettend makkelijk bereisbaar. Zo vroegen wij - nadat bleek dat de trein van noord naar zuid Thailand vol was - een taxichauffeur of hij ons kon brengen (ritje van elf uur, enkele reis). 'Geen probleem, stap in.' Je kan je toch niet voorstellen dat je op Utrecht Centraal vraagt aan een taxichauffeur of hij je nu naar Zuid-Frankrijk kan brengen?"

Een wereldreis met kinderen. Het klinkt zo fantastisch. En volgens Martijn en Dionne is dat het ook. ,,Je hoeft natuurlijk niet meteen de wereld rond te reizen. Je kunt ook drie weken op pad gaan. Dat blijven wij ook zeker doen als de kinderen op school zitten. Drie weken in Zuid-Frankrijk op de camping kost bijna hetzelfde als een reis naar Bali, dus waarom niet?"

Ik ben in ieder geval geïnspireerd om deze zomer met mijn puberdochters te gaan reizen. Het enthousiasme waarmee Martijn vertelt over het reizen is aanstekelijk. Dit jaar geen strandvakantie voor ons, maar backpacken door Kroatië. Ik kan niet wachten.

Nog meer inspiratie nodig? Ga naar reishonger.nl en vergaap je net als ik aan al die mooie foto's en droom weg bij de prachtige reisverhalen.


Tips van Martijn voor reizen met kinderen
Leg vooraf niet teveel vast, zodat er ruimte blijft voor spontane plannen. Als je op geweldige plekken komt, wees dan zuinig op de prachtige natuur. En neem de tijd om wat 'locals' te leren kennen, je zult er geen spijt van krijgen.Kinderen zijn uit zichzelf super nieuwsgierig en een boeddha in Thailand is minstens zo interessant als de mascotte van een of ander kinderpark. Kinderen willen echt niet alleen maar naar Disneyland: in een oude Maya-tempel kan je ook op ontdekkingstocht.
Reizen met kinderen is niet iets om bang voor te zijn of uit te stellen. Je hoeft niet te stoppen met reizen nadat je kinderen hebt gekregen. Kinderen zijn ontzettend flexibel; als ze klein zijn is in principe alles goed, zolang ze maar bij papa en mama zijn. En de meeste 'locals' geven je zelfs graag een voorkeursbehandeling. Straks is je kind een tiener die niet eens meer met je mee wil. Nu is altijd een geschikte tijd om samen de wereld te ontdekken.
Veiligheid boven alles. In Aziatische landen bijvoorbeeld is de veiligheid anders geregeld, dus blijf altijd je gezond verstand gebruiken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant