Afbeelding

Veel vragen over gratis openbaar vervoer

Algemeen

ALBRANDSWAARD – De gemeente Albrandswaard discussieert over een plan voor gratis openbaar vervoer voor minima. In juli 2018 nam de gemeenteraad hierover unaniem een motie aan.
In de commissie Welzijn werd maandagavond vooral gesteggeld over de exacte doelgroep. ,,We hebben gekeken hoe buurgemeenten Barendrecht en Rotterdam dit hebben ingevoerd. Daar kunnen 65-plussers met een inkomen van maximaal 120 procent van de bijstandsnorm gratis reizen", vertelde wethouder Mieke van Ginkel.

De Maatschappelijke Adviesraad Albrandswaard adviseerde een leeftijdsnorm van 60+. Voor de werklozen in deze groep is de kans op werk zo klein, dat eenzaamheid op de loer ligt. Een aantal fracties, waaronder EVA en CU-SGP, wil de doelgroep verbreden naar álle minima. Andere partijen, zoals Stem Lokaal en Leefbaar Albrandswaard, wezen op het kostenplaatje hiervan. ,,Je moet grenzen stellen, anders is het niet te betalen", stelde Aad Niehot (SL).

Kosten
De maatregel om 60+ minima gratis te laten reizen kost 75.000 euro per jaar. ,,Openbaar vervoer ís niet gratis", benadrukte Suzanne Remijn (VVD). ,,De brandstof, elektriciteit en de chauffeurs moeten worden betaald. Ik zie liever een tegemoetkoming in de reiskosten."
Marjolein Blok (EVA) wilde nog weten waarom de gemeente alleen een inkomenstoets en geen vermogenstoets gaat doen bij mensen die een aanvraag indienen. ,,Mensen die zo'n aanvraag doen, hebben waarschijnlijk ook een kwijtschelding van OZB-belasting. Voor die kwijtschelding wordt een vermogenstoets gedaan. Waarom vragen we ze niet gewoon om die beschikking?", opperde Blok. Dat vond wethouder Van Ginkel het overwegen waard. ,,Na een jaar gaan we sowieso evalueren. Als dan blijkt dat er weinig gebruik van wordt gemaakt, kunnen we de doelgroep altijd nog aanpassen", zei de wethouder.

De discussie gaat binnenkort verder in de gemeenteraadsvergadering.

Advertenties uit de krant