Vink Jan Tuin
Vink Jan Tuin

Tuinvogeltelling

Algemeen

ALBRANDSWAARD – In het weekend van 25 tot en met 27 januari is de Nationale Tuinvogeltelling. Wie mee doet kan in het gemeentehuis na afloop met een bevestigingsmail, een halve kokosnoot met vogelvoer ophalen!

Jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, allemaal tegelijk in één weekend, al zestien jaar lang. De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek is uitgegroeid tot het grootste Citizen Science-onderzoek van Nederland.

De tuinvogeltelling heeft een schat aan gegevens opgeleverd. Tuinen blijken ontzettend belangrijk voor vogels om de winter te overleven, dat is het eerste wat we leren van de Tuinvogeltelling. Waar mensen steeds meer ruimte innemen, wordt het leefgebied van veel vogels en andere soorten kleine. Tuinen vol tegels (40 procent van de tuinen) zijn als woestijnen voor vogels: ze vinden er helemaal niets. Maak van een tuin vol stenen, een tuin vol leven.

Het doet er toe hoe mensen hun tuin inrichten. Het besef van het belang van een groene leefomgeving zet nu de overheid geleidelijk aan tot actie. De Gezondheidsraad adviseert inmiddels om het groen in steden uit te breiden en steeds meer gemeenten komen in actie. Een stad als Nijmegen geeft het goede voorbeeld door massaal straten en wijken te ontstenen en groener te maken met operatie Steenbreek. Door bewuste aandacht voor de natuur in de eigen achtertuin, zoals bij de Nationale Tuinvogeltelling massaal gebeurt, staan mensen stil bij de waarde van (stads)natuur. Zo klein kan een groot gedachtegoed dus beginnen: met een roodborst in een achtertuin of een pimpelmees aan een vetbol op het balkon.

Al die tellingen samen laten in de loop der jaren veranderingen zien. In 2003 stond de spreeuw nog fier op een derde plek. Maar in 2018 werd de spreeuw elfde. Omgekeerd is de opkomst van de halsbandparkiet en de Turkse tortel in het westen van het land. Zo kan Vogelbescherming Nederland de vinger aan de pols houden voor de bescherming van Nederlandse stadsvogels.

De voedertafels staan klaar en in heel Nederland hangen vetbollen in de bomen. Tienduizenden natuur- en vogelliefhebbers doen komend weekend weer mee aan de 16e Nationale Tuinvogeltelling. Een half uur de vogels in tuin of balkon tellen. Zo helpt iedereen mee met het grootste natuuronderzoek van Nederland. Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.tuinvogeltelling.nl.
Wie zich opgeeft ziet dat er aan deelnemers nog verschillende voordeeltjes worden aangeboden. 
Meer weten? De Vogelbescherming Nederland  biedt op haar website twee gratis online vogelcursussen aan.
 

Advertenties uit de krant