De VVPA stelde zich voor tijdens de nieuwjaarsreceptie aan de Vlakkenberg.
De VVPA stelde zich voor tijdens de nieuwjaarsreceptie aan de Vlakkenberg.

Vrienden Polders Albrandswaard

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Vereniging Vrienden Polders Albrandswaard (VVPA). Dat is de naam van de club, die zich wil inzetten voor de polders in Albrandswaard. Dat kan op veel manieren zijn: bijvoorbeeld het reorganiseren van de Polderdag, educatieve projecten in de polders voor scholen en het opknappen van het Driepolderpunt.

De VVPA is ontstaan uit de Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. Omdat niet iedereen aan de coöperatie kan deelnemen omdat zij geen rechtstreekse belangen hebben, kwam dit idee naar voren. Boeren, mensen met land en plannen die passen binnen het raamwerk, verenigingen met rechtstreekse belangen en recreatieve ondernemers zijn aangesloten, maar mensen die in of naast het gebied wonen en het een warm hart toedragen, zouden uitgesloten zijn. De vereniging brengt daar verandering in. De VVPA mag de vergaderingen van de Gebiedscoöperatie bijwonen met één afgevaardigde en heeft nu één stem in het te voeren beleid en de te maken plannen.

Alle polders
De vereniging reikt echter verder dan het Buijtenland van Rhoon. 'Al pratende met belangstellenden daarvoor, bleek dat er ruimere interesse was dan alleen dat gebied', meldt Wim Gé Warnaar, een van de initiatiefnemers. 'Er bleek dat de deelnemers graag alle polders van Albrandswaard erbij zouden willen betrekken. Een van de doelstellingen is namelijk de promotie, het behoud en het versterken van het cultuurhistorische landschap van Albrandswaard.' Daar vallen ook Polder Albrandswaard, de Kijvelanden en de Rand van Rhoon onder.
De oprichting van de vereniging was al afgelopen zomer. Initiatiefnemers Leendert Wesdorp, Wil Vlasblom, Simon Barendregt, Thedie Binder en Wim Gé Warnaar maakten de VVPA officieel bij de notaris. De eerste drie vormen het voorlopig bestuur tot de eerste algemene ledenvergadering is gehouden.
Om uit alle hoeken vertegenwoordiging te hebben is de initiatiefgroep breed opgezet. De leden Plonie Rooimans en Bernadette Morsink komen uit Poortugaal, Leendert Wesdorp uit Smitshoek.

VVPA wil meedenken, evenementen (mede) organiseren en aansluiten bij initiatieven die 'bijdragen aan de doelstellingen'. Warnaar: 'Maar ook ons inzetten voor behoud van het cultuurhistorische karakter van de polders nu er via de Gebiedscoöperatie toch veranderingen in het gebied aan zitten te komen. Er trekken ondernemers weg en er komen nieuwe bedrijven voor in de plaats. Wat gebeurt er met de monumentale boerderijen wanneer een boer vertrekt en zo zijn er talloze 'bedreigingen' voor ons polderlandschap en cultuurhistorisch erfgoed'.'

Leden
De vereniging zoekt nog leden, voor het bestuur maar meedenkers/bewoners die ideeën hebben hoe de polders verder op de kaart te zetten.
Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina VerenigingVriendenPoldersAlbrandswaard. De club hoopt ook snel de website te kunnen lanceren, vvpa.nl.

Advertenties uit de krant