Wijziging eigen bijdrage

Algemeen

In 2019 verandert de eigen bijdrage voor hulp of ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het kabinet heeft besloten dat iedereen in Nederland, die gebruik maakt van de Wmo, voortaan een vaste eigen bijdrage betaalt van 17,50 euro per vier weken.
Het aantal uren hulp of ondersteuning blijft gelijk. Voor mensen die nu minder betalen dan 17,50 euro is er een overgangsperiode van drie maanden. Zij gaan het nieuwe bedrag vanaf 25 maart betalen. Dat geldt ook voor mensen die nu geen eigen bijdrage hebben. Inwoners met een uitkering of laag inkomen kunnen navragen bij de gemeente of zij de eigen bijdrage vergoed kunnen krijgen.
ChristenUnie-SGP stelde eerder vragen over deze veranderingen en vraagt onder andere wat de consequenties zijn voor de gebruikers en voor welke aspecten van de Wmo de invoering van de vaste eigen bijdrage geldt.
Iedereen die gebruik maakt van de Wmo krijgt per brief informatie over de financiële gevolgen van de nieuwe regeling. Wie vragen heeft over de eigen bijdrage, kan op werkdagen tussen 9 en 12 uur bellen naar 140180 (alleen deze zes cijfers toetsen) en kiezen voor de optie Wmo.

Advertenties uit de krant