Afbeelding

Het Witte Huys stopt: 'We willen het positief afronden'

Algemeen

Als ik langs een boekwinkel loop, moet ik altijd even naar binnen. Ik wil het papier kunnen ruiken en langs de schappen en tafels lopen. Mijn blik laten dwalen over kaften vol woorden en illustraties, mijn vingers erlangs strijken. Het deed mij dan wel even pijn toen ik vernam dat een van mijn favoriete boekwinkeltjes verdwijnt volgend jaar zomer. Tot die tijd zal ik zeker nog wel eens in Het Witte Huys te vinden zijn. Gewoon. Voor een gezellige praatje en een rondje langs boeken.

Door Marianne Vermaat

,,Ik doe dit werk nu al negen jaar met plezier en als ik stop tien jaar. Maar ik ben genoodzaakt te stoppen", vertelt Carina Proveniers van Het Witte Huys. Ze stopt volgend jaar zomer, als haar contract na tien jaar afloopt. Al die jaren heeft zij het samen gedaan met haar 'leesclubvriendin' Claudia Griffin. Maar nu stoppen ze nog niet, hoor, benadrukt Carina. ,,Ik ga vol goede moed de drukke feestdagen in. We zijn vol in bedrijf en hebben nog veel activiteiten. De einddatum, juli 2019 staat echter vast." Er is ook niets wat erop wijst dat er na een decennium een einde komt aan het bestaan van de boekwinkel aan de Dorpsdijk in Rhoon. En dat is ook precies de bedoeling. ,,Ik wil dit positief afronden", aldus Carina. Kortom: alles is nog vol in bedrijf.
Maar ja, feit is dat de omzet te ver is terug gelopen. ,,Dat kan ik niet volhouden. Als dan het contract afloopt, moet je bedenken wat je gaat doen."
De reden van de terugloop is volgens haar het digitale tijdperk. ,,De digitale revolutie is een feit. Die is al ingezet en mensen winkelen anders." Zij en haar vaste medewerker en vriendin Claudia zijn nuchter. ,,Het is de tijd waarin we leven", aldus Claudia. ,,Ga maar eens een vliegtuig in. Er is niemand die nog leest. Nou ja, wij dan…"
Daarbij is het afzetgebied te klein geworden en de concurrentie te groot. Carina: ,,En online bestellen. Al begrijp ik dat nooit helemaal omdat we een webshop hebben. We hebben in een kleine winkel als deze lang niet alles. Maar we zoeken en helpen graag mee."

Bevlogen
Als de dames iets kunnen, is het bevlogen vertellen over hun werk in Het Witte Huys. Carina en Claudia willen alles positief blijven benaderen en niet verdrietig stilstaan bij wat er komen gaat. ,,Ik ben zo dankbaar dat ik dit heb kunnen doen", reageert Carina. ,,We zouden een boek kunnen schrijven over wat we hier allemaal hebben meegemaakt." Een van de mooiste voorbeelden hiervan, is het logeerpartijtje in de boekwinkel. ,,Er kwam ooit een mevrouw binnen die vertelde dat ze een keer in een boekwinkel wilde slapen. Ze had gezien dat dat kon in Hamburg en wilde dat doen. Toen zei ik: wat een leuk idee! Maar daar hoef je toch niet voor naar Hamburg? Dat kan ook hier.'"
Zo gezegd, zo gedaan. Carina en Claudia zorgden dat de ramen en de deur werden afgedekt en regelden een groot luchtbed. ,,We hadden ook een nachtkastje gekocht en de leestafel gedekt. Toen hebben we de sleutel gegeven en gezegd dat er ontbijt in de keuken stond. Het enige wat ik ervoor terug wilde, was dat zij en haar vriendin een paar boeken kochten. De volgende ochtend lag er een enorme stapel boeken die zij wilden kopen." Het bleek zo'n succes dat er een traditie van is gemaakt. Carina: ,,We zullen hen nog uitnodigen voor een derde, laatste keer. Dit is een stille wens. Mensen hebben vaak dergelijke stille wensen, maar ze moeten ze wel uitspreken, anders weten we het niet."

Sociaal
Daarnaast heeft de boekwinkel aan de Dorpsdijk een sociale functie gekregen. Mensen kunnen gezellig een kopje koffie of thee drinken en een stukje taart eten, er is altijd wel een expositie met een regionale kunstenaar en eens in de zoveel tijd is er een activiteit. Een knittery night, de kinderboekenweek, auteurs als Jan Brokken en Jaap Kooimans die de winkel bezoeken om te praten en te signeren en nog veel meer. Er is altijd wel bedrijvigheid. ,,We willen de mensen een podium kunnen bieden. En we willen gezelligheid. Zo gaat het al jaren. Het is ook niet zo dat we er niets aan hebben gedaan om door te kunnen gaan. Maar het koopgedrag is veranderd. En dan moet je uiteindelijk, als je contract afloopt, goed nadenken en een besluit nemen." Hoe nu verder? Daar zijn de dames niet mee bezig. De prioriteit ligt nu bij de winkel kerstklaar te krijgen. Ook staat er een kooksessie op het programma (zie elders in deze krant). ,,Eerst dit goed afronden. Pas als we sluiten gaan we verder."

Het Witte Huys aan de Dorpsdijk.

Advertenties uit de krant