Afbeelding

Mantelzorgers even in het zonnetje gezet

Algemeen

ALBRANDSWAARD - De landelijke Dag van de Mantelzorg was dit jaar op zaterdag 10 november.Op deze dag worden de mantelzorgers in het zonnetje gezet en de waardering uitgesproken voor hun inzet en zorg voor de ander. Ook in Albrandswaard was er een dagje uit.

Deze mantelzorg wordt gedaan uit liefde of plicht, mensen die het doen vinden dit vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Mantelzorgers zijn er in alle leeftijden, van jong tot oud. Ook ouders die voor een kind zorgen met bijvoorbeeld een handicap zijn mantelzorger.
De mantelzorgers werden in Albrandswaard ontvangen met een welkomstdrankje en een welkomstwoord vanuit wethouder Mieke van Ginkel, waarin zij haar waardering uitsprak voor de mantelzorgers in Albrandswaard. Zij woonde de hele middag bij en zij ging met mensen in gesprek om zo te kunnen ervaren wat er zoal leeft onder de mantelzorgers.
Het werd een middag vol gezelligheid en ontmoeting. De mantelzorgers kregen deze middag een vol programma aangeboden met workshops en een uitgebreide Sweet Table, een taartjesbuffet gemaakt door Kees van KC's Bakery. Ook heeft hij de workshop taartje decoreren met veel enthousiasme verzorgd. Daarnaast was er een workshop mozaïeken, waarbij geconcentreerd gewerkt werd voor een mooi resultaat onder begeleiding van Mieke Verzijl.

De mantelzorgers vonden de middag waardevol, met name de gezelligheid en het ontmoeten van elkaar. In de gesprekken kwam met name naar voren hoe fijn het is om elkaar als mantelzorgers te ontmoeten en de ervaringen te kunnen delen, daarbij ook de opmerking dat iedere mantelzorger het Steunpunt als heel toegankelijk ervaart en het aanbod positief en afwisselend is.
Duidelijk is de groei van het aantal geregistreerde mantelzorgers, dat het steeds meer bekendheid krijgt en leeft onder de inwoners. Waarbij Heleen Visser, Consulent Mantelzorg, opmerkt dat er nog vele niet geregistreerde mantelzorgers zijn. Vaak krijgt zij de opmerking dat een mantelzorger zichzelf niet herkent als mantelzorger. ,,Dit doe je toch gewoon", is een opmerking die zij met regelmaat hoort. ,,Maar zo gewoon is het niet, zeker niet."

Bij de afsluiting werd er onder genot van een drankje nagepraat over de middag, ook werd hoe belangrijk het is om de ex-mantelzorger een jaar nazorg te bieden. Dit omdat er voor de mantelzorger vaak een gat in de dag/weekinvulling valt als de mantelzorgtaken wegvallen. De mantelzorger kan dan samen met de consulent mantelzorg kijken naar het opnieuw invullen van de dagen en weken, waarbij er gebruik gemaakt kan worden van de activiteiten en andere voorzieningen en mogelijkheden vanuit Stichting Welzijn Albrandswaard, zoals de maatjesprojecten.
Bij het naar huis gaan kreeg een ieder een goed gevulde goodybag mee naar huis, gevuld door de lokale ondernemers.
Wie zorgt voor een ander en dit acht uur per week of meer doet, langer dan drie maanden, is een mantelzorger. Mensen kunnen zich dan aanmelden bij het Steunpunt Mantelzorg en gebruikmaken van ondersteuning, informatie en activiteiten. Daarnaast kan men tot 30 november de Mantelzorgpluim aanvragen, een waardering vanuit de gemeente.
Meer informatie over de Pluim kan via Heleen Visser worden aangevraagd: mantelzorg@welzijnalbrandswaard.nl of 010-5018322.

Er was een sweet table.

Advertenties uit de krant