Afbeelding

Vietnamgangers bezoeken lepradorp

Algemeen

BARENDRECHT - Vier leerlingen van het Comenius Lyceum Capelle en vier leerlingen van het Zuider Gymnasium uit Rotterdam vertrokken zaterdag 13 oktober met vier begeleiders voor twee weken naar een lepradorp en een lepraziekenhuis in Vietnam om daar vrijwilligerswerk te doen. De leerlingen leren zo hoe het leven van leprapatiënten eruit ziet.

Hun avontuur begon in hoofdstad Hanoi. Daar hebben de leerlingen cultuur gesnoven, in het opleidingscentrum Vietcot alles geleerd over het maken van protheses en orthopedische schoenen en hun eerste lepradorp bezocht. Dinsdag vertrokken zij met het vliegtuig naar hun verblijf in het lepradorp Quy Hoa.

's Morgens gaan de leerlingen in groepjes uiteen om meer over het leven van leprapatiënten te leren. Zo interviewen ze mensen over hun leven voor én na het ontdekken van lepra en helpen ze in het bejaardentehuis. Met name het eten geven aan mensen zonder handen en voeten heeft een grote impact op de leerlingen. Bij de wondverzorging zien ze de medische kant van lepra en de gevolgen daarvan. Daarnaast helpen ze bij de schoenenwerkplaats, waar de speciale sandalen op maat gemaakt worden voor verminkte voeten. De leerlingen hebben thuis met acties geld ingezameld om het materiaal voor deze sandalen te bekostigen.

Er zijn veel bijzondere en emotionele verhalen ontdekt tijdens de interviews. De mensen staan erg open voor een goed gesprek en zijn heel dankbaar voor het werk wat de leerlingen verrichten. Veel patiënten wonen al sinds hun kinderjaren in het dorp en kunnen dus ook veel vertellen over wat er door de jaren heen allemaal veranderd is. Voor hen is het belangrijkste dat ze gezond blijven en een dak boven hun hoofd hebben.

Verder werd er elke middag met de kinderen gespeeld bij de lokale basisschool die sinds dit schooljaar niet meer in gebruik is, doordat de leerlingen nu welkom zijn in de publieke scholen. Een verbetering om het verstoten van leprapatiënten tegen te gaan. Ook kwamen de kinderen bijna elke avond spelen bij het guesthouse. Er werd gevoetbald, touwtje gesprongen, gedanst, gezongen, getekend en er werden diverse andere spellen gedaan. Verhalen en foto's van de reis zijn te vinden op www.leprastichting.nl bij 'nieuws'.

Advertenties uit de krant