Afbeelding

Honing slingeren bij Buurtpreventie

Algemeen

RHOON - Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van obs De Overkant kregen vorige week een les over bijen en honing slingeren. Imker Patrick van Rossum vertelde in de tuin van Villa 't Oog van alles over deze nuttige dieren.

,,Ik geef een stuk educatie", vertelde Van Rossum. ,,De leerlingen komen in kleine groepjes en ik vertel wat over het nut van de bij en het nut van de wilde bij. Ook vertel ik wat over honing en hoe ik honingslinger."
De imker liet bij zijn presentatie alle stappen zien. Bijvoorbeeld het was van de honingraat halen voordat het honingslingeren kon plaatsvinden. ,,Het was gaat naar de bijen terug, die halen alle honing eraf. Vervolgens neem ik de was terug en smelt deze. Ik kan er dan een nieuwe raat van maken", aldus Van Rossum.

Ook over het werken in de bijenkasten kon de imker veel vertellen. ,,Mijn (bijen)volken zijn van nature rustig. Maar ik heb wel bescherming; een imkerjas, een hoed, handschoenen en ik gebruik altijd wel een beetje rook. Een klein beetje maar. Dat verjaagt de bijen niet, maar dringt ze dieper de kast in. Dan moet je vervolgens voorzichtig te werk gaan en niet stoten. Want daar worden bijen onrustig van en kunnen ze agressief van worden." Maar als je het goed doet met een beetje rook, kun je dus rustig werken.

De leerlingen van De Overkant trekken normaal gesproken rond deze tijd van het jaar de wijk in om zwerfvuil de prikken. Dat was dit jaar echter niet nodig. De straten waren dankzij Arie Baars hartstikke schoon. Daarom bedacht de Buurtpreventie een leuke andere activiteit, die leerzaam was.
De jongeren kregen na afloop allemaal een potje honing mee naar huis.

Advertenties uit de krant